Svårt få bidrag från miljöfond

Inriktningen är rivning av kraftverken i Lillpite, men med en liten reservation. Ett problem för Lillpite kraft AB är att bolaget kanske inte är berättigad att få bidrag från Vattenkraftens nybildade miljöfond.

Lillpiteälven med fria vandringsvägar ökar möjligheten att göra älven till ett bra sportfiskevatten. (Arkivbild)

Lillpiteälven med fria vandringsvägar ökar möjligheten att göra älven till ett bra sportfiskevatten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Lillpite2019-03-08 17:12

– Vi trodde chanserna var större, men jag tror att det blir svårt. Vi har fått ett preliminärt svar och det var väl inte jättepositivt, säger Daniel Fåhraeus, vd för Pite energi som äger 91,5 procent i dotterbolaget Lillpite kraft AB.

Men något slutligt svar eller beslut finns inte än. Tore Degerfalk, vd för Lillpite kraft, hoppas fortfarande att det i vart fall ska gå att få bidrag till rivningen.

– Vi hoppas det och har inte gett upp. Det är lite oklart hur regelverket ska tolkas, säger Degerfalk.

Enligt Daniel Fåhraeus beror oklarheterna delvis på att miljöfondens regelverk är under uppbyggnad.

I Lillpite krafts förvaltningsberättelse för 2018 står att ”Processen med avveckling av verksamheterna enligt beslut av kommunfullmäktige i Piteå kommun 20170925 pågår och ansökan ska vara inlämnad i januari 2019 enligt upprättad tidplan”.

Något som också skett. Rivningsavsökningen är inskickad till Mark- och miljödomstolen. En dom kan möjligen väntas till hösten.

Samtidigt har Lillpite krafts ledning lämnat en öppning för att eventuellt styra om och anlägga fiskvägar istället. Ett betydligt dyrare alternativ.

Kan ni ändra er?

–  Det här är en laddad fråga, men inriktningen är nedläggning eftersom vi ansökt om rivning av anläggningarna. Det är väl troligt att Mark- och miljödomstolen kommer att gå på den linjen också. Men eftersom vi sysslar med energi så tycker jag i grunden att rivning av fungerande kraftverk som producerar förnybar el är kapitalförstöring, säger Daniel Fåhraeus.

I fjol visade Lillpite kraft en vinst på cirka 300 000 kronor. Detta beroende på högre elpriser som balanserade en för året låg produktion orsakad i huvudsak av låga vattenflöden. Men åren 2015-2017 har kantats av minussiffror.

Är det rimligt att driva olönsamma kraftverk?

– Nja, produktionen är jämförbar med ett vindkraftverk, men utan bidrag hade nog inte många vindkraftverk byggts.

Något oklart alltså om Lillpite kraft kan få bidrag från Vattenkraftens miljöfond. Om inte så måste bolaget finansiera rivning och återställning av älven med egna medel.

– Vi hoppas att bolagets kapital räcker. Vi har tagit fram ett bra underlag inför ansökningen som skickats till Mark & Miljödomstolen och ska ta fram en ny budgetoffert. Mycket handlar om Mark- och miljödomstolens dom. Den kan innefatta mycket som vi idag inte vet, säger Daniel Fåhraeus.

Bolaget hade vid årsskiftet avsatt 3,4 miljoner för avveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!