– Det var Älvräddarna som tipsade oss om den här möjligheten och det är vi tacksamma för, men vi valde att göra ansökningen själva, säger Tore Degerfalk, vd för Lillpite kraft.
Kalkylen för utrivningen av de två kraftverken ligger på 3-5 miljoner. Spannet beror på vilka krav som Mark- och miljödomstolen ställer när de avkunnar dom i kraftbolagets ansökan om rivning.
– Vi vet ju inte om vi får några pengar från miljöfonden, men hoppas. Resten får vi troligen betala själva, säger Degerfalk som i ansökan skrivit att rivningen ska ske mellan 1 april och 31 augusti 2020.
Hinner ni det?
– Det är den tidsplan som vi rättar oss efter, men först måste ju domstolen avkunna en dom. Det är sagt att det ska ske före årsskiftet.
I rivningsansökningen till domstolen har Lillpite kraft begärt att få fem år på sig för rivningen. Något som upprör många andra aktörer som vill att kraftverken rivs så fort som möjligt, men Tore Degerfalk förnekar att det handlar om att förhala rivningen.
– Nej, det är för att ha spelrum, men i nuläget följer vi tidsplanen för rivning 2020. Inte har vi den makten att vi kan trotsa domstolar, lagar och förordningar.
Jesper Peterson, arbetsledare för Naturskyddsföreningens Bra Miljöval på energisidan, bekräftar att Lillpite kraft har lämnat in en ansökan, men kan i nuläget inte säga om den kommer att beviljas.
– Vi kan bevilja allt eller delar eller inget. Just nu finns det inte så mycket pengar i fonden, men efter årsskiftet tillkommer medel. Vi räknar med att kunna lämna ett besked inom ett par månader.
Ställer ni några krav på den som beviljas medel?
– Ja, absolut och sedan skriver vi ett avtal med den sökande, säger Jesper Peterson.
Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarna, är överraskad, men glad att Lillpite kraft faktiskt har gjort en ansökan.
– Vi får hoppas att det inte bara handlar om en ansökan för syns skull.
Borg är orolig för att Lillpite kraft spelar ett högt spel med förhoppningen att i slutänden få loss pengar från Vattenkraftens miljöfond i syfte att bygga fiskvägar istället.
– Vi vill att nuvarande tillstånd för vattenkraften förverkas när domstolen avkunnar dom om rivning. Vi pratar redan om åratals förhalning och Älvräddarna kommer att kräva att myndigheterna sätter ner foten på allvar om kraftbolaget trilskas. Här har Piteå kommun ett stort ansvar via sitt bolag Pite energi, säger Christer Borg.