Under våren har en utvecklingsplan för hela älvdalen tagits fram. Att utveckla rekreation och fiske är ett av delprojekten och för ett par dagar sedan fick älvgruppen klartecken av Lillpite ekonomiska förening att gå vidare med det arbetet.
– Vi har precis börjat beta av en rad frågeställningar och ska ta kontakt med folk som har kunskap som kan hjälpa oss vidare. Vi har skrivit ett brev till Vattenmyndigheten och fick ett mycket positivt svar. Det känns bra, säger Bo Nordell, som ingår i gruppen.
Älvgruppen vill ta del av erfarenheter av vad som skett med andra älvar som restaurerats, vilka åtgärder som behövs för att förbättra ekologin i älven och dess biflöden, få hjälp med en plan för att gynna populationen av flodkräfta och flodpärlmussla, åtgärda så att Lillpiteälven blir mer lättillgänglig och initiera forskning om älven inom en rad områden.
Men också bilda en gemensam fiskevårdsförening för den 4,5 mil långa Lillpiteälven.
– Vi vill få med Sjulnäs/Roknäs, men vi vet att även Koler är intresserat av att vara en del av den här satsningen, säger Gunnar Bergman.
Men om satsningen ska bli verklighet så måste de två kraftverken med dammar rivas. Älvgruppen tycker inte att Lillpite kraft har varit riktigt tydliga här.
– Rivningsprocessen är igång, men så vitt jag vet har Lillpite kraft skrivit in ett "men". Vi tycker att huvudägaren Pite energi tydligt ska deklarera att kraftverken ska rivas, säger Gunnar Bergman.
Älvgruppen ska undersöka om det finns pengar att söka externt. Dessutom kommer byar, bland annat Lillpite, som berörs av vindkraften i Markbygden att få en årlig slant. När vindkraftsparken är fullt utbyggd handlar det om miljonbelopp.
Att utveckla fisket, inte minst efter lax och havsöring, är ett mångårigt projekt. Före kraftverken var det fullt möjligt att vandra upp. Hur långt tvistar de lärda om, men i vart fall till Åträsk.
– Vi vill inte göra fisket dyrt och exklusivt, men just därför är det bra om vi enas i ett enda fiskevårdsområde.
Alla bybor är inte positiva till utrivningen av kraftverken och det finns en oro för hur Lillpiteälven ska förändras.
– Vattenflödet minskar inte, men det är klart att älven förändras, men vi tror inte att det blir några negativa konsekvenser för helheten. Vi får en levande älv, säger Bo Nordell.
Som första etapp är tanken älven upp till Sågforsen i Åträsk.