– Vi har tagit del av konsultens utredning och gjort några smärre justeringar. Det som saknas nu är underskrifter, men vi räknar med att skicka in handlingarna till domstolen innan januaris utgång, säger Tore Degerfalk, vid för Lillpite kraft AB.
I ansökningen om rivning ska en teknisk beskrivning och en MKB (miljökonsekvensbeskrivning) ingå. Det har tidigare sagts att rivningen av de två kraftverken beräknas kosta 2,6-4,2 miljoner kronor.
Hur klarar ni rivningen ekonomiskt?
– Utifrån de åtgärder som konsulten tagit fram så klarar vi den saken, men mycket beror ju på vad domstolen beslutar. Det får vi avvakta och se, säger Degerfalk.
När domstolen fått in bolagets rivningsansökan så ska bland annat länsstyrelsen yttra sig.
I ett mejl skriver Johan Lindberg, jurist på länsstyrelsen miljöskyddsenhet, att han väntar på att få del av Lillpite krafts underlag via Mark- och miljödomstolen.
Samtidigt försöker Lillpite kraft få stöd från den miljöfond som de stora kraftbolagen bildat. Stöd kan sökas för rivning eller byggandet av fiskvägar.
– Vi väntar på underlag från miljöfonden, men i nuläget vet vi inte om vi omfattas av villkoren. Det vi däremot vet är att vi ska skicka in ansökningen till länsstyrelsen, säger Tore Degerfalk.
Är det för rivning ni söker?
– Vi utgår från rivning, men vill också kolla vad som gäller för anläggande av fiskvägar.
Mark- och miljödomstolen förväntas fatta beslut till hösten och trolig rivningsstart är våren 2020.