Rivningen kan stoppas

Rivningsprocessen av kraftverken i Lillpite och Råbäcken fortgår, men ägarna kan ompröva beslutet om de ekonomiska förutsättningarna förändras.

Länsstyrelsens miljöjurist Johan Lindberg förutsätter att Lillpite kraft fortsätter rivningsrprocessen enligt den fastställda tidsplanen. (Arkivbild)

Länsstyrelsens miljöjurist Johan Lindberg förutsätter att Lillpite kraft fortsätter rivningsrprocessen enligt den fastställda tidsplanen. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Lillpite2018-09-17 17:54

I samrådsunderlaget för utrivning av Lillpite och Råbäckens kraftverk står det att ”Beslutet att avveckla verksamheten är påtvingad av ekonomiska skäl, och kan komma att omprövas om de ekonomiska förutsättningarna ändras”. Norconsult, som utrett de olika alternativen, drar i samma underlag slutsatsen att med dagens förutsättningar är det enda möjliga alternativet utrivning av dammarna och avveckling av vattenkraftsproduktionen.

Nu är samrådstiden genomförd och en preliminär samrådsredogörelse framtagen. Enligt Tore Degerfalk, vd för Lillpite kraft AB, har inget nytt framkommit under den processen, men MKBn (miljökonsekvensbeskrivningen) är inte påbörjad än.

– Den ska vara klar före årsskiftet. Grundförutsättningarna är klara, men det ska formuleras och sammanställas. Rivningsprocessen fortsätter.

Backar ni er om de ”ekonomiska förutsättningarna ändras”?

– Inte som det ser ut i dagsläget, men vi har en reservation inskriven om elpriserna stiger och vi får andra förutsättningar. Vi följer också den fond som kraftbolagen gemensamt bildat, men det är inte möjligt att söka bidrag från den förrän efter årsskiftet, säger Tore Degerfalk.

Att bygga fiskvägar var i början av 2017 kostnadsberäknat till cirka 17 miljoner. Till detta tillkom nya elcertifikat för cirka fem miljoner. Pengar som inte Lillpite kraft förfogar över.

Att riva är betydligt billigare. Kostnaden beräknas bli 2,6-4,2 miljoner kronor.

Kommunägda Pite energi äger 91,5 procent av aktierna i Lillpite kraft. Bolagets vd, Daniel Fåhraeus, säger att rivningslinjen ligger fast, men att det beslutet kan omprövas.

– Om prisbilden för el och elcertifikat förändras så kan det bli lönsamt att driva kraftverken vidare.

För närvarande är elpriset relativt högt, men Daniel Fåhraeus säger att det krävs ”väldigt högt elpris” för att få lönsamhet i Lillpite kraft.

– Jag tror det blir svårt att driva bolaget vidare, även om vi skulle kunna ansöka om bidrag från branschens miljöfond.

Johan Lindberg, jurist på länsstyrelsens miljöskyddsenhet, skriver i ett mejl att länsstyrelsen inom kort ska kontakta bolaget för att få information om hur långt det har kommit i tillståndsprocessen enligt tidsplanen.

Han konstaterar vidare att ”Länsstyrelsen utgår från att bolaget har för avsikt att riva ut kraftverken, men om det skulle ändra sig och bestämma sig för att fortsätta driften så aktualiseras kravet på anläggande av fiskvägar (med flera åtgärder) på nytt”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!