Orsaken till detta är att Vattenkraftens miljöfond utifrån det nuvarande underlaget inte kommer att ersätta Lillpite krafts kostnader för utrivning och framtida produktionsbortfall.
Det handlar i grunden om juridik och formalia. Lillpite kraft har fortfarande möjlighet att få ersättning från fonden, men då måste vissa åtgärder vidtas.
– Enligt fondens tolkning av fondens allmänna villkor för finansiering krävs för att ersättning ska beviljas att bolaget medverkar i samverkansprocessen med länsstyrelsen och därefter ansöker om omprövning för moderna miljövillkor, säger Henrik Malmberg, juridiskt ombud för Lillpite kraft.
Att de planerade förhandlingarna den 20-21 maj ställs in innebär att en dom från mark- och miljödomstolen dröjer, men Tore Degerfalk, vd för Lillpite kraft, tror inte att rivningsprocessen av kraftverken nämnvärt försenas.
– Nej, det har jag svårt att tro. Länsstyrelsen är redan kontaktad och samverkansprocessen bör kunna gå ganska fort, säger Degerfalk.
Något som också Henrik Malmberg understryker.
– Allt underlag och all utredning är redan genomförd i den nuvarande ansökan.
Så hur fort går det?
– Processen påbörjas på en gång och vi kallar till ett första möte senast i maj. Mycket är redan utrett, men de formella kraven ska uppfyllas, säger Ingemar Perä, länsstyrelsen i Norrbotten.
När samverkansprocessen är genomförd kan Lillpite kraft använda den för att lämna in en processplan för att få godkänt av Vattenkraftens miljöfond.
Får ni ekonomiskt stöd då?
– Det är de indikationer vi fått, men det kan jag förstås inte veta på förhand, säger Tore Degerfalk.
När samverkansprocessen är klar och om Vattenkraftens miljöfond godkänner processplanen måste Lillpite kraft återkalla den nuvarande rivningsansökningen och lämna in en ny till mark- och miljödomstolen.
– Den nya ansökan kommer i allt väsentligt grunda sig på samma underlag som redan finns. När sedan en dom avkunnas vet vi vilka åtgärder som krävs och vilka kostnader det medför. Utifrån det kan vi sedan söka ersättning från fonden, säger Henrik Malmberg.
Om fonden säger nej till finansiering så måste Lillpite kraft själv stå för alla kostnader.
Emma Önneby, rådman vid mark- och miljödomstolen, meddelar att "Domstolen har för avsikt att besluta om den fortsatta handläggningen i målet i slutet av innevarande vecka."