Rivningen av de två kraftverken i Lillpiteälven kommer närmare och mark- och miljödomstolen har meddelat att huvudförhandling och syn i målet ska ske innan utgången av juni 2021.
Samtidigt återstår frågan om vad rivningen kommer att kosta bolaget. Den finns en förhoppning om att få bidrag som motsvarar 85 procent av den totala kostnaden plus framtida produktionsbortfall. Om det inte går att få bidrag fanns det vid 2019 års utgång också 7,3 miljoner kronor i kassan i form av en reservfond och aktiekapital.
– Vi ser att vi rimligen kan hantera avvecklingen inom ramen för egna muskler. Får vi någon form av bidrag utifrån som vi har ansökt om och håller på att ansöka om kommer vi absolut att klara det utan ägartillskott, säger Tore Degerfalk, extern vd för Lillpite kraft AB.
Enligt honom är den beräknade kostnaden för rivningen av kraftverken fyra miljoner kronor.
– Det är det som kommer att handläggas av miljödomstolen, sedan vet vi inte vad de säger om det. De kan ha en annan uppfattning och om det blir villkor i domen kan det föranleda mer utredning.
Hur ser du på att processen kommer att kosta bolaget så mycket?
– Vi förstod att det skulle bli frågan om betydande belopp, men styrelsens beslut är avhängigt med alternativet. Att bygga fiskvägar var inte ett alternativ utifrån ett kostnadsperspektiv. Nu tömmer vi bolaget, men vi kommer att klara det.
Enligt uppgifter som Piteå-Tidningen har begärt ut från Lillpite kraft har processen med fiskvägar och rivning av kraftverken hittills kostat bolaget 1,6 miljoner kronor sedan 2016. Norconsult har bland annat fakturerat 459 000 kronor för utredningen om fisktrappor under 2016 och 2017. Norconsult blev även ansvarig för rivningsutredningen som hittills kostat 798 217 kronor. Ramböll har fakturerat 16 900 kronor under 2021.
– Det är tunga processer och en specialkompetens som krävs. Norconsult har tagit fram underlag som krävs för processen i mark- och miljödomstolen. En stor del är miljökonsekvensbeskrivningen, säger Tore Degerfalk.
Är Norconsult färdiga nu?
– Det kan man säga. De kommer naturligtvis vara med i själva förhandlingen.
Agnes advokatbyrå har fakturerat 346 686 kronor från 2019 och framåt.
– Domstolen kräver att man har ett juridiskt ombud som klarar av det här och Agnes advokatbyrå har erfarenhet.