Byborna i Lillpite upplever att hastigheten är för hög och att trafiken har ökat markant det senaste året. Lillpitevägen som går genom bykärnan är smal och har en flera kilometer lång raksträcka. Dessutom står merparten av husen nära vägen.
Under hösten har Lillpitebor haft ett möte med kommunen och Enercon för att få den farliga sträckan åtgärdad.
– Den värsta trafiken är vindkraftsarbetare sommartid, både tung trafik och firmabilar. Transporterna kör tomma lastbilar tillbaka från Markbygden, säger Einar Sjölund som bor i byn med sambon Jenny Heikkilä och två barn.
Han menar att det pratas mycket om trafiksituationen i byn.
– Det är obehagligt. Vårt hus står nära vägen och vi har småbarn så man är livrädd, man törs ju inte släppa ut dem utan att ha järnkoll. Jag upplever att många beter sig allmänt mer hänsynslöst i trafiken, säger han.
Vägen har ingen gång- och cykelväg så oskyddade trafikanter tvingas gå eller cykla på körbanan, vilket bland annat drabbar barnen som ska vidare med bussen till skolan.
Även David Andersson är orolig över den tungt trafikerade vägen.
– Vi såg en klar ökning i somras och många kör väldigt fort. Det har förekommit flera farliga omkörningar och incidenter efter sträckan. Ett av tio fordon är dessutom långtradare, säger han.
Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att sänka hastigheten från 50 till 40, vilket är ett led i planen "Rätt fart i Piteå".
– Det pågår en diskussion mellan kommunen, Trafikverket och vindkraften. Vindkraften är intresserade av att delfinansiera åtgärder, de är väldigt samarbetsvilliga. Det är Trafikverkets väg, men de säger att de inte har pengar för några åtgärder på Lillpitevägen inom de närmaste åren, säger kommunens trafikingenjör Kjell Norberg.
Vilka åtgärder?
– Hastighetsdämpande åtgärder som gör att man inte kan nonchalera hastighetsbegränsningen. Det kan exempelvis vara chikaner som gör att två bilar inte kan mötas. Trafikverket har fått i uppdrag att hitta en lösning som passar vägen och ordna med skyltningen, men de vill inte betala.
Så det är inte säkert att det blir några farthinder?
– Det är det vi håller på att diskutera nu. Jag anser att Trafikverket ska ta den större delen av kostnaderna för farthinder. Man kan inte bara sänka hastigheter. Jag hoppas verkligen att det ska gå att lösa, säger Kjell Norberg.
När blir detta?
– Förhoppningsvis innan sommaren.