Olofssons gödsel ska driva framtidens bussar

Bygget av en biogasanläggning i Infjärden rycker närmare sedan Piteå biogas AB som ägs av 17 lantbrukare i området lämnat in ansökan om miljöprövning till länsstyrelsen.

Liten gris där de framtida släktingarna är potentiella leverantörer av fordonsgas.

Liten gris där de framtida släktingarna är potentiella leverantörer av fordonsgas.

Foto: Erik Westergren

LILLPITE2014-07-22 21:09

Projektet handlar om att 15 mjölkproducenter och två grisgårdar villbygga en biogasanläggning för 50 miljoner kronor nära Dusstjärn mellan Sjulnäs/Lillpite.

– Området är utsett och markägaren Per Isaksson som är delägare i Piteå biogas AB är med på noterna, säger Björn Olofsson, grisbonde i Lillpite och styrelseordförande för bolaget.

Tankarna på att bygga en biogasanläggning i området har odlats sedan 2009 och 2012 bildades bolaget i syfte att driva ärendet vidare.

– Nu har vi nått så långt att vi lämnat in ärendet för miljöprövning hos Länsstyrelsen, säger Björn Olofsson.

Gjort studiebesök

Den grupp som leder projektet har gjort studiebesök på platser som har biogasproduktion.

– Vi har varit på Gotland, i Kalmar och i Vårgårda och tittat på typ den anläggning som planeras vid Dusstjärn, säger Björn Olofsson.

Han driver grisgård som levererar 3000 slaktsvin per år. När biogasanläggningen är byggd kommer Olofssons grisar att leverera 3500 ton per år.

Den lilla gris han bär ut för foto får inte delta i den aktiviteten eftersom hon blivit bacon och karré när väl anläggningen är byggd, men lillsuggans efterlevande får göra det.

Vill ta över matavfall

– Anläggningen får kapacitet att ta emot 80 000 ton råvara varav 55 000 ton består av gödsel. Energimängden beräknas bli 25 GWh per år. Av de står gödsel från gårdarna för 10 GWh. Vi hoppas också kunna ta över det matavfall Pireva skickar till Boden, och vi kan också kunna ta emot vall om det blir överproduktion av det, säger Björn Olofsson.

Han förklarar gången. En tankbil hämtar gödseln, tippar den i biogasanläggningen och efter att gödseln renats från metan tar tankbilen tillbaka materialet till gårdarna som kan gödsla med det.

– Vi behöver ju inte metangasen för att gödsla arealerna.

Investeringen ska ske med bolagets eget kapital och lån och att bolaget beviljas investeringstöd från bland annat Energimyndigheten.

– Men förutsättningen för att vi ska kunna genomföra detta är att vi har en köpare av biogasen. Det måste vara klart innan vi bygger. Där hoppas vi på Citybuss och Piteå kommun, säger Björn Olofsson.

Han tror på en byggstart 2016-2017 men då måste avtal med köpare vara klara.

Olofsson pekar på att biogasanläggningen kommer att klara driften av alla Citybuss fordon, alla kommunala småbilar, 75 procent av Piteå kommuns tunga fordonspark, resterande del kan räcka till en procent av privatbilismen i Piteå.

– Nu hoppas vi att detta förverkligas och vi vill vara med i hela projektet. Det betyder att vi vill vara delägare i den tankstation som planeras i Piteå, säger Björn Olofsson.

0911-64500

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om