Nu byggs fibernätet ut i glesbygden

Under 2020 ska hushållen i byarna kring Lillpites ytterområden få tillgång till bredband. Deras anslutningsavgift kommer subventioneras med bygdemedel.

Maria Berggren växte upp i Yttersta. Nu har hon vänt hem med sin familj. Hon är glad att barnen Alex och Nellie får bättre tillgång till nätet än vad hon hade som barn.

Maria Berggren växte upp i Yttersta. Nu har hon vänt hem med sin familj. Hon är glad att barnen Alex och Nellie får bättre tillgång till nätet än vad hon hade som barn.

Foto: Maria Johansson

Lillpite2020-01-09 20:00

Redan för ett år sedan togs beslut om en bredbandsutbyggnad av det fiberoptiska nätet till byarna Yttersta, Åträsk, Brattknabben, Hötjärn fram till Klockarträsk och Kaptensviken i samband med att Pite Energi ansökte och fick EU-bidrag beviljat för projektet. 

– Intresset var stort redan från början. 65 hushåll har tecknat sig och så några sommarstugeägare, säger Bo Engberg, ordförande Lillpite ekonomiska förening.

Föreningen går in med ett bidrag till nätanslutningsavgiften som i dag ligger på 25 000 kronor.

– Vi kommer att skjuta till 10 000 kronor till alla fast boende som ansluter sig. Totalt rör det sig om mellan 650 000 till 850 000 kronor. Deras avgift blir 15 000 kronor per hushåll, då kommer vi ned på summor som det kanske kostar att ansluta sig i centrala stan.

– De som har sommarstugor har ingen rätt till bidraget. Det gäller endast de bofasta i byarna, säger Engberg. 

I väntan på att bygdemedlen från vindkraften ska rulla in har föreningen fått lånelöfte av Sparbanken nord för att kunna betala ut till hushållen.

– Det känns positivt att vi kan ge tillbaka av vindkraftspengarna så att bygden kan utvecklas. Att få tillgång till ett snabbt internet är värdefullt i glesbygd. Föreningen har inte som mål att spara pengar på hög. De ska användas till olika satsningar i byarna.

Anders Berg är eldsjälen som drivit frågan om bredband i bygden i över tio års tid.

– I Lillpite är redan de flesta hushåll ansluta sedan förra omgången vi grävde in bredband. Det är jättebra att ytterområdena får samma möjlighet. Den fasta telefonin finns inte längre. Därför bli bredbandet också ett lyft eftersom man även kan använda telefonin på ett annat sätt och inte bara ha mobiltelefon som enda alternativ, säger han.

Maria Berggren och hennes sambo Patrik Lundmark bor i Yttersta och driver båda egna företag. För dem betyder det mycket att få tillgång till fiber.

– Jag växte upp i Yttersta. Det var bara jag och mina syskon som bodde i byn och det var inte kul att vara utan uppkoppling med allt som hände på nätet redan då. Med tanke på hur digitalt allt är idag känns det jättelyxigt att kunna ge det till sina barn nu, säger hon.

Ordföranden tycker att de har fått bättre sammanhållning i byarna tack vare den ekonomiska föreningen.

– Vi pratar med varandra på ett djupare sätt och hittar gemensamma lösningar, säger Bo Engberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!