Markägare efterlyser större respekt

Jordbrukarparet Sara och Ola Hortlund i Lillpite är luttrade. Trots fasta leder går skoterspåren kors och tvärs över deras odlingsmarker. Det har blivit allt värre med åren.

Dålig. Situationen med sönderkörda åkrar är påtaglig särskilt i år när snötillgången är dålig. På sina håll nästintill obefintlig.

Dålig. Situationen med sönderkörda åkrar är påtaglig särskilt i år när snötillgången är dålig. På sina håll nästintill obefintlig.

Foto: Maria Johansson

LILLPITE2017-02-02 18:30

Problemen med skoterförare som struntar i det mesta vad leder heter och som hellre blåser omkring planlöst på de öppna markytorna, har funnits så länge hon kommer ihåg.

– Men vi upplever att det eskalerat de senaste två åren, säger Sara Hortlund.

Sara och Ola Hortlund har en stor djurbesättning, både kor och svin. För detta har de drygt 200 hektar odlingsbar mark. Men de för en ojämn kamp mot den andel skoteråkare som de anser inte har någon förståelse vilka problem de orsakar när de kör på den nu lätt snötäckta åkrarna.

– Det drabbar i första hand vår skörd, men i förlängningen våra inkomster, säger Sara Hortlund i ett försök att enkelt förklara konsekvenserna.

– Som situationen är just nu är det knappt någon snö alls på markerna. Gräset är ju framme på flera ställen. När det då ändå körs drar tjälen djupare i marken. När våren sen kommer och vi ska dra igång vårt arbete blir det förseningar.

Någon summa på vad skotertrafiken över markerna kostar har hon inte.

– Nej, det går liksom inte räkna fram det så, men det växer sämre vilket innebär kostnader för att köpa in och komplettera.

Varken hon eller maken Ola vill börja ropa efter ett skoterförbud.

– Vi tror inte på förbud. Det löser inte problemen, säger Sara Hortlund.

Däremot efterlyser hon mer respekt, men även hänsyn och sunt förnuft. Där anser hon att det brister påtagligt.

Jordbrukarparet har vid något tillfälle funderat i att sätta upp viltstängsel för att skydda odlingarna från ”skoterangrepp”.

– Med lite sunt förnuft borde nog även skoteråkare inse att med den snötillgång vi har nu så är det inte lämpligt att köra skoter, säger hon.

Med respekt syftar hon på förståelse för de grödor som odlas på de norra breddgraderna.

– Här uppe odlar vi sånt som är anpassat för vårt klimat och våra förhållanden, säger Sara Hortlund.

Samtidigt pekar hon på att skördetiden i norr är ytterst begränsad.

– Därför får varje försening eller störningsmoment under vårsådden direkta konsekvenser, men det är kanske sånt här som inte de som okynneskör förstår.

Har ni någon uppfattning vilka som väljer att okynnesköra på era och andras odlingsmarker?

– Visst har vi det, men åldersgruppen spelar egentligen ingen roll. Vi vill ju bara att man ska visa hänsyn och respekt, säger Sara Hortlund.

Var får du köra snöskoter?

Snöskoterkörning ingår inte i den svenska allemansrätten, så rätten att köra på annans mark är inte självklar.

Det anses tillåtet att köra på väl snötäckt mark om man inte stör, förstör eller på annat sätt bryter mot lagen.

Det är förbjudet att passera annans mark om det uppstår skada och det är till exempel förbjudet att köra på skogs- och jordbruksmark, om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark.

Generellt förbud gäller för körning på skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket.

Snöskoterkörning kan också regleras av kommuner genom lokala trafikföreskrifter.

Ta i förväg reda på om det finns några områden med begränsningar för snöskotertrafik där du har tänkt att köra snöskoter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!