Lyckat öringprojekt i Lillpiteälven

I augusti sändarmärktes och flyttades ett 15-tal öringar från Piteälven till Lillpiteälven. Nu vet man hur de rört sig i sitt nya vatten.

Sändarmärkta öringar sattes i augusti ut i Lillpiteälven i Yttersta i syfte att påskynda etableringen av öring där. (Arkivbild)

Sändarmärkta öringar sattes i augusti ut i Lillpiteälven i Yttersta i syfte att påskynda etableringen av öring där. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Lillpite2020-01-16 21:00

I syfte att påskynda etableringen av öring i Lillpiteälven genomfördes i höstas en flytt av ett antal fiskar. Öringarna fångades in vid Sikfors kraftstation där de vägdes, mättes och sändarmärktes innan de sattes ner i en vattentank för vidare transport till Yttersta, där de sattes ut i Lillpiteälven.

Av de 15 sändarförsedda öringarna dog 5 på en gång. Det kunde konstateras när sändaren i fisken inte rörde på sig. Ett par fiskar dog efter någon dag. Men hälften av de utplanterade öringarna överlevde och började simma omkring i Lillpiteälven och leka.

De utplanterade fiskarna har rört sig mindre än man trodde. Den som rört sig mest har simmat mellan sex och sju kilometer. Ingen av de utplanterade fiskarna försökte heller "rymma" till havet genom turbinen i Råbäcken. 

De fasta pejlingsstationer som var uppsatta längs Lillpiteälven har inte tagit upp några signaler från sändarfiskar. De signaler som tagits upp har registrerats via handpejling, som kommunens ekolog och projektledare, Dan Evander, fått in när han kört runt med sin utrustning.

Projektledaren är nöjd med resultatet av fiskflytten och en uppföljning är att vänta till midsommar.

– Vi kommer då att elfiska i Lillpiteälven och mäta mängden årsyngel. Det kommer att visa om fiskarna vi satte ut lyckats med leken. Det finns öring i Lillpiteälven men inte mycket och om det visar sig att vi får mer smolt än normalt så kan vi nog konstatera om leken lyckades, säger han.

Meningen är också att flytta över mer öring under försommaren. Enligt Dan Evander kommer man då att göra vissa förändringar.

– Vi kommer att sätta in sändare med större batterier som mäter fiskens rörelser under längre tid än tre månader. Vi kommer också att flytta ner de fasta loggarna så att vi får in signaler från fiskarna där de verkar uppehålla sig. Det visade det sig att de fasta stationerna vi hade var placerade för långt bort från utplanteringsstället. Eftersom fiskarna rörde på sig relativt lite kom de aldrig så nära en fast mätningsstation att de registrerades. 

Testet har dock visat att flyttning av fisk fungerar och att de verkar ha lekt i sitt nya vatten. Den handpejling som gjordes gav också en fingervisning om var lämpliga lekbottnar finns.

– Nu då vi vet var öringarna vill stå kan vi göra bottnarna bättre anpassade för lek och därmed påskynda etableringen av öring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!