Lokalt på julbordet?

Skinka, prinskorv och revbenspjäll. Grisens plats på julbordet är för många given. Allt fler väljer att köpa lokalproducerat och i Piteå finns hälften av länets grisbönder.

Kull. Kultingarna spenderar fem veckor med suggan. De äter så det knakar och växer fort. Efter de där första veckorna väger de ungefär 10 kilo.

Kull. Kultingarna spenderar fem veckor med suggan. De äter så det knakar och växer fort. Efter de där första veckorna väger de ungefär 10 kilo.

Foto: Jonas Åsten

Lillpite2017-12-22 22:30

I Norrbotten finns fyra större gårdar som föder upp grisar kommersiellt. Och grisar från alla dessa gårdar hamnar för slakt och styckning på Alviksgården. Sen förädlar Nyhléns Hugosons de slaktade djuren till de produkter vi ser ute i butikerna. Man slaktar ungefär 35 000 grisar per år och efterfrågan på lokalproducerat kött bara ökar.

– Nu inför den stundande julen så har vi sålt mer än någonsin förr. Bland annat 90 000 julskinkor. Vi märker att fler och fler norrbottningar väljer att köpa lokalproducerat, säger Magnus Nilsson, vd på Nyhléns Hugosons.

Att vårt val av hur mycket kött vi äter, vilken typ av kött och var det köttet kommer ifrån har inverkakan både på miljö och klimat, djurens välfärd och vår egen hälsa är vetenskapligt bevisat. Enligt Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, så ligger Sverige i framkant när det kommer till vår produktion av köttprodukter.

– Vi har väldigt strikta regler i Sverige. Produktionen ligger bra till både när det handlar om miljöpåverkan och djurhållning. Vi använder också väldigt lite antibiotika om man jämför med andra länder, säger Åsa Lannhard Öberg.

Enligt siffror från Jordbruksverket så ökar produktionen av svenskt kött och importen av utländskt minskar.

– Importerar vi kött så innebär det också import av klimatpåverkan och sämre djurhållning. Fler verkar få upp ögonen för fördelarna med det lokalproducerade, säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!