På Myrgården lever Linnea sin dröm

Hon har gjort det många drömmer om, klivit av ekorrhjulet och lyssnat till sitt inre jag. Nu vill Linnea Henriksson hjälpa andra att finna ro och må lite bättre.

Det är bland djuren, framför allt hos hästarna som Linnea Henriksson trivs allra bäst. Det är här och nu som gäller, total mindfulness.

Det är bland djuren, framför allt hos hästarna som Linnea Henriksson trivs allra bäst. Det är här och nu som gäller, total mindfulness.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Lillpite2022-06-28 20:00

Hemma på Myrgården i Lillpite lever hon helt i samklang med djur och natur. På gården, som byggdes tidigt 1600-tal, finns numera fyra hästar, fem får, fyra katter, 15 höns och sju kaniner.

undefined
De fem flygande fåren på väg hem. En skramlande foderhink kan definitivt få dem att ändra fokus från grannens kanske lite grönare gräs.

Djuren är en stor del i hennes eget välbefinnande och hon erbjuder nu andra samma sak. Att hela sig själv i umgänge med djuren, gå och prata med dem, kanske sitta eller ligga ner bredvid dem ...

undefined
"Jamen kom då tjejerna... de där människorna med kameran och det, de behöver ni inte bry er om".

– Med djuren är det här och nu, det finns inget mellanting, det är mindfulness på riktigt, funderar hon.

Linnea Henriksson berättar att hon kommunicerar särskilt bra med hästarna; med närhet och närvaro, kroppsspråk och andning kan hon bättre förstå dem och "prata" med dem.

undefined
"Puss på dig, Drummer Boy. Mår du bra idag?" Linnea Henriksson kommunicerar bäst med hästarna, säger hon. Bland dem trivs hon också bäst.

Hon berättar om ett magiskt ögonblick med "Bläs-Laban", den före detta travaren som var rädd för det mesta när han kom till gården. Han hade levt för att prestera och det nya livet utan krav och prestation var lite skrämmande. Allt var läskigt och kommunikationen var ibland svår. 

– Men jag krävde ingenting och skyndade inte fram. Jag ville bara att vi skulle mötas och i takt med att förtroendet byggdes upp började jag gå ut till honom i hagen när han vilade, satt bredvid och på honom, låg på honom och andades i takt och plötsligt hände det. Han reste sig försiktigt och bar mig runt i hagen som den naturligaste saken i världen. Jag låg på hans rygg med armar och ben hängande längs sidorna och det – ja, det var magiskt.

undefined
Livet på landet betyder harmoni och ro, om än en hel del arbete också. Här trivs Linnea Henriksson. I fokus Laban, travaren som var rädd för allt.

Nu ska alla kanske inte förvänta sig sådana upplevelser, men umgänget med djuren helar och är en av de kropp- och själbehandlingar som erbjuds.

Det mesta handlar om att finna själslig harmoni och ro, att hitta styrkan i sig själv.

– Vi har tappat bort vår inre kraft i det här moderna, stressiga samhället och kan inte lyssna till vår egen inre röst, säger hon vis av egna erfarenheter.

undefined
Kropp och själ hör ihop. Från utsjasad duktig flicka med krånglande mage och mens till att leva harmoniskt och må bra på alla vis nära både djur och natur. Linnea Henriksson lever sin dröm.

Efter att under många år varit "Duktig flicka de luxe", kvinnan som inte bara klarade det mesta utan också var bäst på det, skötte jobb och familjens byggföretag, familj och småbarn – och fick nog till slut.

– Jag började på allvar att fundera över meningen med livet. Det kunde ju liksom inte vara att sitta i köket och gråta på kvällarna för att man var helt slut, säger hon.

undefined
När Linnea Henriksson gick in i väggen började hon fundera på meningen med livet. "Det kan ju inte vara att sitta i köket och gråta på kvällarna, för att man är helt slut", tänkte hon.

Tankarna förde henne till djupare funderingar över vem hon var, vad hon brann för och vad hon ville göra med sitt liv. Sitt kvinnoliv.

– Just kvinnokraften försvinner ju i det moderna bruset ...

Hon har läst och studerat mycket, först för att kunna hjälpa sig själv, nu för att kunna hjälpa andra. Just nu läser hon även en ettårig utbildning i modernt kvinnligt ledarskap.

undefined
I gårdsbutiken finns en behandlingsavdelning och en butiksdel. "Jag skärmar av butiken då jag har behandlingar", säger hon.

Förutom Chokladfrossa, företaget och gårdsbutiken hon startade 2014, har Henriksson flera utvecklande behandlingar i sitt utbud. Hon riktar sig främst till kvinnor, men har också män som kunder.

– Varje behandling eller samtal börjar med en inventering; vem är du? Varför har du kommit? Vad behöver du hjälp med?

Samtalet övergår sedan i en fysisk behandling/massage där Linnea arbetar intuitivt och känner av vad kroppen behöver. Hon vill hjälpa människor att hitta sin sensualitet, sinnlighet och sexualitet, att slappna av och må bättre. "Skala av, stäng ner bruset och bara andas".

undefined
Linnea jobbar deltid hos Maritas handelsträdgård och samarbetar också på så vis att hon säljer en del växter hemma på gården också.

Med nära vänner kommer hon även att erbjuda andra helg- och säsongsevent, berättar hon och nämner sommarkafé med Magdalena Pajala, mindfulnesshelger, yoga, healing...

Mår själen bra, gör ofta kroppen det också. Kropp och själ hör ihop. 

Myrgården i Lillpite

En jordbruksfastighet, en gård från tidigt 1600-tal.

Här bor Linnea Henriksson med mannen Mattias Henriksson och tre barn.

På gården finns också fyra hästar (plus en utackorderad), fem får, fyra katter, 15 höns och sju kaniner. Alla djuren går fria/i lösdrift "men tuppen Konrad låser vi in på natten, barnen hatar att bli väckta".

Här bedriver hon dels gårdsbutiken Chokladfrossa där hon i samarbete även säljer blommor och lite hantverk, dels kropp-och-själ-behandlingar med gården och djuren i fokus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!