Kulturdagen hyllar det forna och traditionerna

På Legdgården i Lillpite anordnar Lillpite hembygdsförening kulturdag varje onsdag under juli månad.

Liv Gabrielsson, 6 år, tycker att det roligaste har varit att klappa katten och att klättra i träd.

Liv Gabrielsson, 6 år, tycker att det roligaste har varit att klappa katten och att klättra i träd.

Foto: Camilla Berglund

LILLPITE2014-07-16 22:00

Långfilen serverad med hembakt tunnbröd från bagarstugan och det Lillpiterökta fläsket, maträtten som går under namnet filbryta, är det som dragit flest gäster under dagen. Cirka 120 gäster har beställt den traditionella rätten, enligt de fyra från Lillpite hembygdsförening som anordnat veckans kulturdag.

– Filbryta är kultur, helt klart. Bara det att någon står och bakar tunnbröd i bagarstuga är speciellt och det är bra sommarmat, säger Sten Engberg, medlem i hembygdsföreningen.

Olika teman

Varje onsdag är det nya medlemmar från hembygdsföreningen som anordnar kulturdagen, och det är också olika teman för dagen. Den här gången höll Brukshundsklubben agility- och rallylydnadsträning på gräsmattorna mellan de gamla trähusen, vilket lockade många besökare. Stora delar av fikat var slut på eftermiddagen och många av gästerna hade begett sig.

– Det har varit mycket folk i dag och fullt upp hela tiden, säger Ulla-Britt Norberg från hembygdsföreningen.

Forna tider

Utöver fika, filbryta och en tur in i bagarstugan för att beställa mjukkaka eller tunnbröd, kan besökarna gå runt i de gamla byggnaderna på Legdgården och se hur forna tiders hantverk och näringar tedde sig. Kulturdagen är viktig för att visa hur det sett ut förr, menar Sten Engberg.

– Hur många är det som har sett en sådan här i dag och vet hur den fungerar?, säger han och visar som exempel en gammal trämangel med stora stenar som tyngd, som står i ett av trähusen på området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om