Kraftverken kan rivas om två år

Nu väntar samråd inför den planerade utrivningen av kraftverken i Lillpite och Råbäcken. Ett första steg i processen som i slutänden ska leda till att Lillpiteälven kan rinna fritt.

Processen för att riva kraftverken i Lillpite och Råbäcken är i full gång. Om allt fortlöper som det ska avkunnar mark- och miljödomstolen dom under 2019 och sommaren 2020 rivs kraftverken.

Processen för att riva kraftverken i Lillpite och Råbäcken är i full gång. Om allt fortlöper som det ska avkunnar mark- och miljödomstolen dom under 2019 och sommaren 2020 rivs kraftverken.

Foto: Jens Ökvist

Lillpite2018-05-23 05:00

Processen är lång och det troliga är att arbetet med utrivning och återställning av älvfåran sker sommaren 2020. Men redan på onsdag 23 maj (läs: idag) träffar representanter från länsstyrelsen Norconsult för att gå igenom samrådsunderlaget och komma med eventuella synpunkter. På kvällen hålls samrådsmötet i Idrottshuset i Lillpite. Därefter finns möjlighet för berörda att påverka innehållet i ansökan och MKB:n (miljökonsekvensbeskrivningen) fram till den 29 juni.

I höst påbörjar Norconsult arbetet med MKB:n. Inför det arbetet kan länsstyrelsen ha vissa synpunkter.

– Ja, vi kan ha synpunkter på vad den ska innehålla och omfattningen av vad som måste göras, säger Johan Lindberg, miljöjurist på länsstyrelsen.

När MKB:n är klar så skickas den in med en ansökan om utrivning av kraftverken till mark- och miljödomstolen.

– Vi hoppas kunna göra det före årsskiftet, men jag har ingen aning om när vi har en dom. Däremot är planen att vi ska riva och återställa sommaren 2020, säger Tore Degerfalk, vd Lillpite kraft.

Före domslutet ska ansökan beredas och även då kan länsstyrelsen ha synpunkter på innehållet. Johan Lindberg tror att en dom kan avkunnas hösten 2019 och i så fall kommer själva arbetet att utföras sommaren 2020.

Ansökan till domstolen kommer att innehålla utrivning av kraftverksdammarna i Lillpite och Råbäcken samt biotopvårdande insatser (schaktning och fyllning) i Lillpiteälven för att åstadkomma fria vandringsvägar för fisk. I det arbetet ingår en rad delmoment och åtgärder. Dessa finns beskrivna i samrådsunderlaget och kommer att utgöra grund i MKB:n och ansökan till mark- och miljödomstolen. (Samrådsunderlaget finns på pitea.se/paverka).

Efter rivning och återställning kommer berörda områden i Lillpite och Råbäcken att påverkas. Älvfåran blir på vissa ställen grundare och smalnar av uppströms kraftverksdammarna och särskilt i Lillpite breddas älvfåran nedströms. Dessutom torrläggs utloppskanalerna. I Lillpite berörs många människor av förändringen.

Vad kommer det här att kosta?

– Allt beror på omfattningen i domslutet, men vi har ett kostnadsspann på 2,6-4,2 miljoner kronor, säger Tore Degerfalk.

Samtidigt finns ett vite från en tidigare dom som tickar i gång den 31 augusti, men länsstyrelsen har inte för avsikt att utlösa den.

– Nej, inte om den här processen fortsätter som den ska, säger Johan Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!