Tisdagens stora jordskred i Lillpite försatte Matz Wiklunds maskinhall i stor fara. Raset sträcker sig cirka hundra meter längs Lillpiteälven och är på många ställen upp till tio meter brett. Räddningstjänsten spärrade av platsen och fastighetsägaren tvingades tömma maskinhallen och de grejer som stod nära skredet.
När PT besökte honom uttryckte Matz Wiklund sin besvikelse mot Piteå kommun.
– Att man inte har kunna ta det mer på allvar och göra en skoning vid kanten. Vi har ju vetat om att det inte har sett bra ut, som här i kröken där vattnet slår mot kanten, sa han till PT och hänvisade till en utredning som kommunen gjort.
Efter långvariga problem med stabiliteten längs Lillpiteälven beslutade Piteå kommun att utreda frågan vidare för fem år sedan. En detaljerad geoteknisk utredning påbörjades under våren 2013 och resultatet visade att slänten längs delar av det undersökta området inte är tillräckligt stabil. Utan åtgärder kommer fler jordskred att utvecklas i framtiden.
Utredningen konstaterade även att det primära ansvaret ligger på den enskilde markägaren.
Först när en olycka inträffar, eller när det finns en överhängande fara för en olycka och den enskilde själv eller med anlitad hjälp inte klarar av situationen, är det samhällets skyldighet att ingripa om det framstår som rimligt att samhället ska göra det.
– Förhoppningsvis noterar de inte bara skredet och ser till att det är avspärrat. Jag fick tag i kommunen igår och de ska komma ut och titta på skredet i dag. Men vad de tänker göra vet jag inte, säger Matz Wiklund dagen efter jordskredet.
Än så länge står maskinhallen kvar och marken är orörd efter skredet. Han är fortsatt besviken och kan inte förstå att det ska behöva hända en olycka innan man som markägare får hjälp av kommunen.
Matz Wiklund hävdar att kraftverket är orsaken skredet och han får stöd av kommunens egen utredning. Där framgår att stabiliteten nedströms kraftverket kan påverkas negativt av att vattnet har högre hastighet vid utlopp än det naturligt skulle ha haft.
– Det finns säkert fler som är i farozonen. Det här kanske till och med kan hjälpa någon annan som har bekymmer men där det inte hänt något än. Hur man gör här, det blir nästa femma, säger Matz Wiklund.
På onsdagen kom uppgifter om ytterligare ett jordskred som ska ha inträffat två kilometer uppströms för någon vecka sedan.
Matz Wiklund känner att han har gjort det han kan för att påtala riskerna utan att få gehör.
– Visst är det tråkigt att det ska bli så här, innan de tar det på allvar. När det dessutom finns egendom i fara tycker man ju att det ska påverka mer. Men det du inte förstår får du lämna, säger han.