Karlsson på taket under Lillpitedagen

Det är en konst och det är viktigt att man behärskar tekniken. Lördag fick besökarna vid Lillpitedagen en lektion av Hans Karlsson i hur man lägger de sticktak som var vanliga förr i tiden.

Kluvna. Färdiga spån tänkt att användas till Karlssons sticktak.

Kluvna. Färdiga spån tänkt att användas till Karlssons sticktak.

Foto: Tommy Norin

LILLPITE2016-07-16 16:40

– Det här är kultur. Sådana här tak användes 500 år innan du föddes, sade Hans Karlsson till PT när han visade tekniken med att lägga sticktak för bland annat Bengt Olofsson.

Den här dagen hade Karlsson på taket valt att snygga till ett litet utedass.

Han uppgav att folk igen börjat använda takspån i furu,nu på allt från utedass till fritidshus.

– Det är bra tak, håller i minst 25 år, sade Karlsson.

Karin Börjesson och Sten Engberg berättade att Lillpitedagen arrangeras i mitten av juli varje sommar.

– Tanken med dagen är att lyfta Lillpite. Folk kan vandra genom byn där både Vischan och butiken har specialerbjudanden, sade Karin Börjesson.

En del aktiviteter skedde vid hembygdsgården Legdgården där folk fikade, tittade in i de gamla uthusen och i bagarstugan sålde Anita Engström stickat som tröjor och vantar.

En del smådjur fanns i burar. Lydia Wikström, 7, försökte få kontakt med kaninerna och Colin Olofsson, 3, från Kiruna hade kul när han kikade in hos hönsen.

Karin Börjesson och Sten Engberg berättade att Legdgården är en kulturhistoriskt intressant plats. Fastigheten har anor från 1600-talet, under en period fanns tre bröder på gården som drev jordbruk.

Tidigare fanns en Norrbottensgård på fastigheten, byggd under andra hälften av 1800-talet. Den står nu i kulturområdet Hägnan i Luleå. Det hus som är en av 17 byggnader vid Legdgården och som nu rymmer Selmas sommarcafé, flyttades dit runt 1920.

– I detta hus bodde min farmor Ida Matilda Johansson, förklarade Karin Börjesson under tiden kön växte till kaffet och "gofikat".

0911-645 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om