Jonssons swing och Margits trio spelade i Godtemplarhuset

Om Godtemplarhuset i Lillpite berättade Harry Eriksson, Piteå, i ett tidigare avsnitt den 20 april och avrundar nu sin historia.

Alvar Jonsson höll en tid i orkestern Jonssons Swing i Lillpite. Med i orkestern förutom Jonsson var Holger Eriksson, Ingemark Björklund och Bengt Bergstedt. Orkestern deltog under 1940-talet i en orkestertävling i Skellefteå och kom på tredje plats. Segrare då var Yngve Forsells från Drängsmark.

Alvar Jonsson höll en tid i orkestern Jonssons Swing i Lillpite. Med i orkestern förutom Jonsson var Holger Eriksson, Ingemark Björklund och Bengt Bergstedt. Orkestern deltog under 1940-talet i en orkestertävling i Skellefteå och kom på tredje plats. Segrare då var Yngve Forsells från Drängsmark.

Foto: Sanna Eriksson

LILLPITE2009-04-22 06:00
Redan år 1940 började vissa svenska kändisar inom artistbranschen besöka Lillpites godtemplarhus.
Den första som jag känner till var Harry Brandelius. Min mamma var ner på ett besök och passade på att bevittna föreställningen med den stora kändisen. Men hennes recension var inte rosande; "Han var då inte snygg och det hördes nästan ingenting av det han sjöng heller". Det var hennes utsago. Mikrofonerna var nog inte av någon högre kvalitet, jämfört med dagens teknik.

Övriga artister som spelat är John Botvid, Elof Ahrle och Erling Grönstedt, Anders Börje med sin stora hit "två små röda rosor", Putte Wikman med sin orkester. Olle Jonny med ett revygäng var annonserat för ett besök, men någon Olle Jonny kom inte med. Den man som var turnéledare satte endast upp en liten handskriven lapp vid entrén om att den kände dragspelaren tyvärr inte hade möjlighet att medverka. Sant eller falskt?
Andra begivenheter var trollkarlar och illusionister som med sin trick lockade publiken till många skratt.
Mer lokala orkestrar som bjöd på underhållning till de dansanta var Margits trio från Lillpite,
Alvar Jonssons swing från Lillpite, Alf Jonnys, Roknäs, Runos från Altersbruk, Roxy, Piteå samt Melody Makers, också från Piteå, med sångaren Gunnar Isaksson som var mer känd under namnet "Hoisi" för de infödda Piteborna.
Lillpite IF ordnade under några år en sommar- och en höstfest. Festområdet var i och utanför Gotislokalen. En dansbana var nybyggd, där spelades den moderna dansen. Gammeldansen utfördes inomhus. Ett försäljningsstånd med plats för "peka rätt", två lotterier, en billigare och en dyrare variant, pilkastning och skjutbana för luftgevär fanns också på festområdet. Under höstfesten var marschaller tända nere vid älven och ett rejält fyrverkeri avbrändes framåt kvällen.

Vid en höstfest gästades festplatsen under musikanternas paus av två akrobater.
Dessa män hade artistnamnet "de två bastellis". De utförde sitt gymnastikprogram ganska bra, tyckte åskådarna. Vi hade kanske inte så mycket att jämföra med. Deras framträdande resulterade dock i att byns yngre pojkar började med träning, att gå på händerna, med varierande resultat.
1945 blev det ombyggnad av Gotis. Biografmaskiner installerades. Alvar Jonsson var den drivande kraften och han blev också den förste biomaskinisten. Han hade även ett tillstånd för filmvisning. Biograffåtöljerna beställdes av bröderna Persson i Svensbyn.
Biljettpriset var 60 öre för barnbiljett och 1.30 kronor för de vuxna besökarna. Här visades nu det mesta i filmväg, från "Barnen från Frostmofjället", Janne Vängmans jaktbravader, till Stig Järrels paradroll i filmen "Hets". Men biografen lades ned år 1964.

År 1979 företogs ännu en om- och tillbyggnad av Gotislokalerna. Varje lördag under sex månader som arbetet pågick, ställde byborna upp med ideell arbetskraft. Arbetsledare och den som skötte korrespondensen med kommunen och övriga myndigheter var Sten Hällgren.
I denna förnämliga lokal har, som berättats, alla föreningar och även privata tillställningar anordnats. Från idrottsföreningens tyngdlyftningstävlingar till jaktklubbens "Älgköttsoppa-
kalas", offentliga auktioner, den årliga majbrasan och även Norrbottensradions direktsändning, om byns olika aktiviteter och historia. Och framför allt alla bröllop som här har firats under åren, ett tydligt bevis på en god byasammanhållning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om