Jägarprotest mot vindkraftspark
Piteås viltvårdsavdelning i Jägarnas Riksförbund yttrar sig till länsstyrelsen mot byggandet av 1 101 vindkraftverk i Markbygden.- En femtedel av jaktmarkerna i kommunen berörs, säger Arnold Stenman, ordförande.
Den kommande vindkraftsparken i Markbygden är ett hett diskussionsämne kring lägerelden. Staffan Öberg och Arnold Stenlund är oroade att deras jaktmöjligheter kraftigt kommer att begränsas.
Foto: Tony Berglund
Jägarna i Piteå viltvårdsavdelning med 300 medlemmar är oroade för att deras jaktmöjligheter därmed kraftig begränsas.
Tre förslag
- Det handlar ju om ett område på mellan 40 000 och 50 000 hektar. Som vi tolkar det kommer jakt att bli i princip omöjlig på denna yta, säger Arnold Stenman.
Viltvårdsavdelningen har därför lämnat synpunkter mot planerna på den jättelika vindkraftsparken i Markbygden och ger själva tre förslag till länsstyrelsen:
"Gör först en noggrann undersökning under en tvåårsperiod av högviltets och andra vilts förflyttningar och påverkan av infraljud med kända pejlingsutrustningar. Gäller tolv verk i Dragaliden, den så kallade pilotanläggningen".
"Koncentrera ett mindre antal än 1 101 stycken vindkraftverk till bergshöjder inom Markbygden".
"Bygg på bergen"
"Att infraljud ger negativ påverkan på fåglar är konstaterat vid vindkraftverk i Horns rev och Kalmarsund. Vi vill därför att de säkerhetsavstånd på 7,5 kilometer till bebyggelse med avseende på infraljud som Vattenfall tillämpat på Lillgrund för sina vindkraftverk också tillämpas i Markbygden Piteå kommun".
- Vi anser att ytan bör minskas avsevärt. Bygg vindkraftverken uteslutande på bergshöjder. Där blåser det mest och riskerna för olyckor blir mindre, tycker Stenlund, som i övrigt anser att vindkraftverk ska uppföras i eller i närheten av havet för att nå bästa effekt.
Han undrar också varför jägarna mer eller mindre glömts bort i processen.
- Vi har bara blivit inbjudna till ett samrådsmöte. Det var i Koler.
Marken på de områden som berörs ägs till största delen av Sveaskog.
Handlar om pengar
- Det är där personer utan egen mark ofta jagar.
Viltvårdsavdelningen har diskuterat möjligheterna att begära ersättningsmark för jakt.
- Men vi tror inte på någon större hjälp från skogsbolagen. För dem handlar det här uteslutande om pengar. Först tar man skogen, sedan älvarna och nu även jaktmarkerna av oss i norr, säger Stenman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!