Ingen fisktrappa i sikte

Det blir ingen traditionell fisktrappa i Lillpiteälven. Lillpite krafts vd Carl-Johan Åhlund har istället ansökt om att få anlägga omlöp vid kraftstationerna både i Lillpite och Råbäcken.

Enligt mark- och miljödomstolen ska fiskvägar anläggas vid kraftverken i Lillpite och Råbäcken. (Arkivbild)

Enligt mark- och miljödomstolen ska fiskvägar anläggas vid kraftverken i Lillpite och Råbäcken. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

LILLPITE2015-07-21 22:16

Det var i samråd med länsstyrelsen som Carl-Johan Åhlund beslutade att istället för att följa mark- och miljödomstolens dom, begära en ändring av villkoren för fiskvägarna i Lillpiteälven. Prislappen, som tidigare verkade landa på 5–6 miljoner kronor kommer nu att bli lägre.

– Det är inte gratis, men det kommer bli betydligt billigare, säger Åhlund.

Ännu har han inte fått något besked från domstolen, men hans förhoppning är att kunna starta en upphandling under hösten.

– Det kan bli ett vinterjobb det här, säger Carl-Johan Åhlund.

Enligt domen som avkunnades i början av förra året skall fiskvägarna i Lillpiteälven vara färdiga senast den 30 april 2016. Men tidsfristen är ingenting som oroar Carl-Johan Åhlund.

– Nej, det stod i domen att vi kan få ytterligare lite tid på oss förutsatt att byggnationerna är igång, säger han.

Estetisk lösning

Stefan Stridsman vid Vatten- och fiskeenheten på Länsstyrelsen menar att det idag är det mest naturliga att bygga omlöp istället för att använda sig av tekniska lösningar.

– Ett omlöp liknar en bäck som slingrar sig i terrängen. Det är en bättre och mer estetisk lösning för både Lillpite och Råbäcken, säger han.

Enligt Stridsman kommer de flesta förekommande fiskarter, inklusive lax och öring, kunna ta sig förbi omlöpet.

– Bygger man en traditionell, teknisk bassängtrappa är det bara laxen och havsöringen som kan passera. Därför är omlöp att föredra, säger Stridsman.

Den elektroniska fiskräknare som domstolen fastställde ska installeras kommer att placeras i anslutning till omlöpet. Den registrerar tidpunkt för fiskvandring, art, storlek och antal fiskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!