Sent på fredagseftermiddagen (15 november) inkom SGI (Statens geotekniska institut) med ett yttrande om släntstabilitetsutredningen där det enligt SGI saknas en redogörelse för hur stabiliteten påverkas då vattenytan sänks.
SGI skriver att "frågan har mycket stor betydelse och att den planerade sänkningen av vattennivån i älvfåran kan leda till ett brott i jorden som riskerar att utlösa jordskred. Enligt samma slutsatser kan utbredningen av ett skred sträcka sig mellan 10 och 33 m in från det befintliga släntkrönet".
Av den anledningen rekommenderas att stabilitetsförhållanden för befintlig bebyggelse och anläggningar i anslutning till Lillpiteälven klarläggs innan tillstånd ges.
På måndagen beslöt Mark- och miljödomstolen därför att ställa in tisdagens huvudförhandling.
– Det är aldrig roligt att behöva ställa in en huvudförhandling, men SGI:s invändningar var av den digniteten att vi var tvungen att göra så, säger Malin Bergström, jurist på Mark- och miljödomstolen.
"De påtalade bristerna är av sådan omfattning att det inte är möjligt att på ett tillfredsställande sätt avgöra målet på befintligt underlag" skriver domstolen.
Vad händer nu?
– Vi har gett sökanden, Lillpite kraft, på sig fram till den 3 december att meddela hur lång tid som behövs för att färdigställa en sådan utredning.
När tror du huvudförhandlingen kan hållas?
– Svårt att veta, men någon gång under nästa år, säger Malin Bergström.
Redan den 8 april 2019 kungjorde Mark- och miljödomstolen ansökan om tillstånd till utrivning av Lillpite och Råbäcken kraftverk och dammar. Yttranden över ansökan kom in från bland annat Statens geotekniska institut, som ifrågasatte om slänterna mot vattendraget har tillfredsställande stabilitet mot skred och menade att detta har stor betydelse för tillståndsfrågan.
Sökanden, Lillpite kraft, besvarade detta genom att ange att SGI inte synes ha fått del av bolagets släntstabilitetsutredning. Bolaget anförde att denna utredning visar att risken för skred totalt sett minskar när älven återgår till naturlig hydrologisk regim. Domstolen beredde SGI att yttra sig över detta inom viss tid och informerade om att domstolen därefter skulle kunna komma att avgöra målet även om något yttrande inte kom in.
SGI kom inte in med något yttrande. Först nu, i sista minuten, har de gjort det.