Fler märkta öringar sätts ut i Lillpiteälven

I höstas flyttades 16 sändarförsedda öringar från Piteälven till Lillpiteälven. Om ett par veckor ska lika många göra samma resa.

Tomas Lindberg och Dan Evander satte ut 16 öringar i Lillpiteälven förra hösten. Om ett par veckor görs en ny utsättning. (Arkivbild)

Tomas Lindberg och Dan Evander satte ut 16 öringar i Lillpiteälven förra hösten. Om ett par veckor görs en ny utsättning. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Lillpite2020-05-30 19:00

När öringarna flyttades sent i augusti i fjol låg lekperioden nära i tid. I dagsläget är det oklart hur det gick, men med hjälp av elfiske till hösten ska det förhoppningsvis finnas ett antal 5-6 centimeter långa yngel.
– Vi hade kunnat göra det tidigare, men elfiske är känsligt och vi vill vänta tills de växt till sig något, säger kommunekologen Dan Evander.

Hur har det gått för de 16 öringarna?
– Sändarna fungerade i tre månader och eftersom hälften aldrig flyttade sig så räknar vi med att de dog. Av de överlevande drog 3-4 uppströms och resten en kilometer nedströms till ett forsparti.
Platsen uppströms ska inventeras när vattnet sjunker undan för att ta reda på om det finns eller behövs anläggas lekplatser där.

Har ni fått in någon rapport om att sändarförsedda öringar har fångats?
– Nej, inte det och inte heller att döda öringar uppmärksammats, säger Dan Evander, som alltså i nuläget inte vet om det blev någon lek i höstas.
– Det får elfisket senare i sommar utvisa, men när vi nu inom kort gör en ny utsättning av öring så får de längre tid att acklimatisera sig och vi tror att det ökar chansen till lek.
I fjol jobbade ett gäng frivilliga med att iordningställa lekbottnar i Lillpiteälven. Flera små i samma område för att slippa konkurrens om lekställena och få en bättre lektäthet.

Dan Evander leder Lona-projektet som startade 2017 och som är finansierat till 2021. Kommunen, Sweco och SLU jobbar tillsammans med inriktningen lokal naturvård.
– Syftet med det vi gör här är att påskynda etableringen av öring i Lillpiteälven. Det ska bli otroligt spännande att följa hur fiskarna rör sig i en ny miljö. Vi använder bara öring eftersom de är mer benägna att ändra sitt beteendemönster än lax. Öringar går gärna upp i biflöden medan lax bara leker i huvudfåran.
Framtidsdrömmen är att öringen ska spridas i hela systemet, alltså i älvar, sjöar och biflöden från Koler till Svensbyfjärden.

Ett problem för projektet är att den planerade rivningen av de två kraftverken hela tiden skjuts framåt. Dan Evander tycker att det är bedrövligt. Så länge kraftverken finns kvar kan inte havsöringen vandra ut till havs för att sedan återvända.
– Det är så klart inte bra för projektet. Det kan nog bli rivning, men jag och många andra tycker att Pite energi och ytterst Piteås kommunledning ska markera och se till att det verkligen blir av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!