– Åren går fort. För snart sju år sedan hade vi det här ärendet uppe i kommunfullmäktige för första gången, om att riva vattenkraftsanläggningarna som finns i Lillpite älv, sa Anders Lundkvist (S), ordförande i Lillpite kraft från talarstolen.
Bakgrunden till att anläggningarna ska rivas är att mark- och miljödomstolen 2017 beslutade att fiskvandringsleder måste byggas vid vattenkraftanläggningarna i Lillpite och Råbäcken, detta för att verksamheten skulle få bedrivas vidare.
Kostnaderna blev dock så pass omfattande att lönsamhet för fortsatt drift då inte var möjlig.
– Lillpite kraft blöder ekonomiskt, förra året gick man en halv miljon kronor back. Därför står jag bakom förslaget om att riva anläggningarna, det enda hållbara alternativet för att återställa vår biologiska mångfald, sa Mats Dahlberg (MP).
Kommunfullmäktige beslutade under måndagen att godkänna att styrelsen för Lillpite kraft avvecklar verksamheten och river anläggningarna.
– Ett utslag i mark- och miljödomstolen tar ett tag och det är inte säkert att vi beviljas tillstånd för att riva. Men vi kände ändå att det mest naturliga var att komma tillbaka till fullmäktige för att få klartecken att fullfölja processen, sa Anders Lundkvist.
Samtidigt har regeringen pausat alla moderna miljöprövningar – pausen har förlängts och gäller nu fram till 1 juni.
– Denna paus är inte bara meningslös den kan också stå oss dyrt, sa Mats Dahlberg, som påpekade att flera miljöorganisationer larmat om att detta kan leda till utrotning av flera fiskarter och förvärra den biologiska krisen.
– Vi riskerar även höga EU-böter för att vi inte lever upp till EU:s vattendirektiv för småskalig vattenkraft.
Lars Wikström (V), hyllade beslutet att äntligen riva.
– Det har ju snart gått 40 år sedan kraftverket anlades. Nu hoppas vi att öring och harr och den välkända flodpärlmusslan återhämtats sig till det friska och rika bestånd de hade innan kraftverket byggdes.
Henrik Viklund (C) ansåg istället att beslutet var olyckligt.
– Det är lite märkligt, för den mest miljövänliga kraften vi producerar i Sverige kommer från småskaliga vattenkraft, sa han och uppgav att större elkraftsproducenter i världen oftare utsätts för angrepp.
– Därför behövs även de mindre vattenkraftverken för att få en stabil elförsörjning.