Bråttom att bygga fiskvägar i Lillpite

Fiskvägarna ska vara färdigställda senast den 30 oktober. Enligt Lillpite Kraft AB är det bråttom att komma i gång med arbetet ”Vi gör allt vi kan för att klara detta”, säger vd Carl-Johan Åhlund.

Bråttom. Lillpite kraft har fem månader på sig att anlägga fiskvägar i terrängen bredvid kraftverken i Lillpite och Råbäcken (Arkivbild)

Bråttom. Lillpite kraft har fem månader på sig att anlägga fiskvägar i terrängen bredvid kraftverken i Lillpite och Råbäcken (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

LILLPITE2016-05-25 05:00

Den långdragna tvisten om fiskvägarna i Lillpiteälven fick sitt avslut i december förra året. Det blev ingen fisktrappa. I stället godtog mark- och miljödomstolen en lösning som innebär att omlöp anläggs vid kraftstationerna i Lillpite och Råbäcken.

Åtgärderna för att möjliggöra fiskvandring skulle vara klar senast den 30 april 2016, men Lillpite Kraft AB ansökte och fick tillstånd av länsstyrelsen att skjuta upp färdigställandet till den 30 oktober.

– Vi har fått anstånd och nu har vi att rätta oss efter det här, säger Carl-Johan Åhlund, vd på Lillpite Kraft AB.

I väntan på att den omfattande grävningen ska komma i gång pågår nu komplicerade beräkningar för att få till rätt lutning och konstruktion av omlöpen.

– Det är en omfattande projektering för att göra dessa så kallade omlöp som egentligen är stora diken som ska grävas i området. Det kommer att ta tid. Det är fiskräknare som ska fram, det är kameror som ska byggas in. Men vi har kontakter med folk som har jobbat med det här tidigare och försöker få till något bra. Jag tror att vi löser det.

När ska ni börja med åtgärderna?

– Det måste i gång nu, annars kommer vi aldrig att hinna detta.

Kostnaden för fisktrappor har tidigare beräknats till 5-6 miljoner kronor. Omlöpen blir något billigare, men enligt Carl-Johan Åhlund det rör sig fortfarande om ett antal miljoner kronor.

– Det är enorma pengar som far iväg för oss. Men vi har inget alternativ. Fisk får kosta.

Robert Sandström, ordförande i Lillpite fiskevårdsförening, ser fram emot åtgärderna i Lillpiteälven.

– Det är positivt om vi kan få en naturlig stam av vandringsfisk, inte bara för våra fiskekort, utan rent allmänt för den biologiska och ekologiska mångfalden, säger han.

Koler fiskevårdsförening har stridit för fiskvägar sedan dammarna byggdes på 1980-talet. Kassören Lage Öhman har själv fått erfara hur fisken försvunnit från Lillpiteälven och dess anslutande sjöar.

– Öringen har försvunnit helt ovanför Lillpite. På 80-talet och före det hade vi arrenderat i Bänkerträsk och Lyckoträsk och fått bra med öring, säger han.

Lage Öhman tycker det är bra att omlöpen nu byggs, men menar att det är alldeles för sent.

– Fisken som lekte i Lillpiteälven före kraftverken byggdes är döda sedan länge. Nog kan det vara någon som letar sig upp nu men det kommer nog att ta lång tid när älven varit avstängd så länge.

Lillpite Kraft

Kraftverken i Lillpite och Råbäcken producerar mellan 3 och 3,5 miljoner kilowattimmar årligen.

Lillpite Kraft AB ägs till 91 procent av det kommunala bolaget Pite Energi. Byamännen i Lillpite äger fem procent och resterande aktier ägs av ett antal privatpersoner.

2014 hade kraftverksbolaget en omsättning på 1 175 000 kronor och gjorde ett resultat på 215 000 kronor. Bolaget redovisade nio miljoner kronor i eget kapital (anläggningstillgångar, omsättningstillgångar och aktiekapital) och 306 000 kronor i skulder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om