Beteslagen inte helt lätt att följa

– Det är inte utan besvär att följa beteslagen men det fungerar.Det säger Mats Granberg, mjölkbonde med 320 djur i Lillpite.

LILLPITE2014-02-17 06:00

PT har talat med tre mjölkproducerande bönder i Pitebygden. Mats Granberg driver en av de större gårdarna med 320 djur där han infört system med lösdrift med mjölkrobotar i stallet.

– Korna har hela tiden möjlighet att gå ut och in, men inte alla djur är ute dygnet runt, säger Mats Granberg, som pekar på att hans betesmark på 16 hektar räcker till för betet, men det går ändå inte att följa beteslagen till 100 procent. Den kom till när alla djur var bundna i ladugård, nu går kor ofta i lösdrift med ibland långa avstånd till robotarna, och det ställer till problem.

Svårt för mindre djur

Trots det tycker Mats Granberg att mjölkningen fungerar, och inte alla mjölkas med robot.

– En del mjölkas i ett äldre system i så kallad mjölkgrop, säger Mats Granberg, som ser en nackdel med beteslagen.

– De stora djuren klarar sig men de mindre djuren har svårt att livnära sig på enbart bete. Där har vi sett att de växer sämre. Därför måste vi stödutfordra, säger Mats Granberg.

Beteslagen fungerar

Ulla och Anders Bergström driver mjölkproduktion med 70 djur i Bodsjön. De har robotsystem och de tycker att beteslagen fungerar.

– Korna kan gå ut och in dygnet runt och de är nära stallet, cirka 150 meter, säger Anders Bergström.

Ulla Bergström pekar på att lagen har funnits sedan 1989. Hon tycker att den fungerar även med ny teknik.

– Lagen har omarbetats under åren och vi har fått lära oss hur man anpassar verksamheten till beteslagen, säger hon.

Sören Myrestam driver Snårets lantbruk i Lillpite med 140 kor som mjölkas av två robotar.

– Beteslagen fungerar, men det krävs arbete för att klara av att följa den. Vi har vetat om detta och byggt efter det, säger Sören Myrestam, som anser att beteslagen fungerar i Norrland med den storlek på gårdarna som finns här.

– Den fungerar vid gårdar upp till fyra robotar, men gårdar söderut med upp till 1000 djur har nog problem, säger Myrestam, som pekar på att han uppfyller kravet på de 60 dagarna med att korna får vara ute under juni –juli då det oftast är hyfsad sommar.

Han är nöjd med beteslagen.

– Det krävs mycket extraarbete, men det är lika för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om