Turerna har varit många och långa, men nu verkar ett avgörande vara på gång inom fyra månader. Det troliga slutet för kraftverken i Lillpite och Råbäcken som dämt upp Lillpiteälven sedan 80-talet.
– Det känns så klart jättebra att ett avgörande närmar sig. Samtidigt kan man inte låta bli att undra om det blir nya förseningar, säger Gunnar Bergman, Lillpiteälvsgruppen.
På begäran av Mark- och miljödomstolen lämnade Lillpite kraft via konsultbolaget Norconsult den 15 december in en kompletterande släntstabilitetsutredning och förslag på skyddsåtgärder samt vilka konsekvenser det kan bli av att låta icke dämmande anläggningsdelar vara kvar.
Domstolen sakkunnige, Peter Lindkvist från Ramboll Sweden, gick igenom utredningarna och kom med synpunkter. Dessa har nu besvarats av Norconsult och det är därför som domstolen har för avsikt att hålla huvudförhandling och syn i målet innan utgången av juni 2021.
Men samtidigt har exempelvis SGI (Statens geologiska institut) med flera möjlighet att inkomma med synpunkter senast den 18 mars.
Kan det innebära ytterligare utredningsinsatser?
– Det vet jag inte, vi måste avvakta vad SGI och övriga parter har för synpunkter. Men oavsett detta så borde tidsplanen gå att hålla, säger Henrik Malmberg, juridiskt ombud för Lillpite kraft.
Vill Lillpite kraft även fortsättningsvis ha fem år på sig för att riva?
– Ja, det gäller i vår ansökan.
Såväl Lillpiteälvsgruppen som Älvräddarna med flera instanser vänder sig mot tidsaspekten på fem år.
– Det är möjligt att Lillpite kraft vill ha tid på sig i syfte att kunna söka bidrag från Vattenkraftens miljöfond, men vi påstår att den dörren är stängd. Jag tror att rivningen sker fortare än så, säger Christer Borg, Älvräddarna.
Ska Älvräddarna föra talan vid den kommande förhandlingen?
– Vi ska delta och det viktiga för oss är att alla dämmande delar rivs. Det är också smartast för ägarna som annars har kvar ansvar för underhåll och eventuella skador som kan uppstå på grund av dämning.
Samtidigt är tid pengar och frågan är hur länge huvudägaren Pite energi och ytterst Piteå kommun vill vänta. I december sa kommunalrådet Anders Lundkvist (S) att det inte finns ekonomiska förutsättningar att fortsätta drifta kraftverken.
– Nja, det beror på elpriserna. Nu har bolaget förstås konsultkostnader under processen, men så länge kraftverken finns kvar så ska vi bedriva elproduktion, säger Jörgen Andersson-Strand, vd för Pite energi.
Han väntas inom kort bli vd även för Lillpite kraft, men huruvida det innebär att rivningsprocessen skyndas på vill han inte uttala sig om.
– Nej, jag avstår. Det jag kan säga är att Piteå kommun är vår ägare och kommunens beslut är rivning. Jag skulle tro att efter domstolens rivningsbeslut så är det kommunen som avgör om rivningsprocessen ska skyndas på. Ett beslut som vi i så fall följer.
Lillpite kraft hoppas kunna få bidrag av Vattenkraftens miljöfond, men enligt Älvräddaren är den dörren stängd?
– Det tror jag inte att den är. Vi är antagna till den nationella planen och vi tror att det finns möjlighet att få bidrag som motsvarar 85 procent av den totala kostnaden plus framtida produktionsbortfall. Men vi söker också pengar från Bra miljöval, säger Jörgen Andersson-Strand.
Mark- och miljödomstolen kommer under våren att återkomma med mer exakt datum för förhandlingarna.