Anders vann veteranbilen

Den kallad för köttbullen eller om man så vill slipsknuten. En sådan, en Austin A 35, vann Anders Berg i Piteå i en tävling arrangerad av tidningen Teknikens värld 1986.

”Tisdagar kör vi till olika mål, vi startar på kyrkparkeringen”, säger Peter Larsson.

”Tisdagar kör vi till olika mål, vi startar på kyrkparkeringen”, säger Peter Larsson.

Foto: Camilla Berglund

LILLPITE2014-07-02 09:12

Tisdagkväll visade Anders Berg och ett 20-tal andra veteranbilsentusiaster upp sina rariteter vid Vischan i Lillpite. En som fångade intresse var Anders Bergs gröna Austin A 35, en liten bil som också när det begav sig kallades för "slipsknuten" eller "köttbullen".

Anders ägarskap som sträcker sig från 1986 har en egen historia.

– Jag deltog i en tävling i tidningen Teknikens värld där de lagt ut delar av bilbilder i flera nummer. Det gick ut på att man skulle gissa vilken bil det handlade om. En man som hade en Austin A 35 ville sälja bilen till tidningen. När jag skrev dit och föreslog reportage om "köttbullen", vann jag bilen. säger Anders Berg, som behållit den sedan dess.

Idag vårdar han ömt den lilla pärla som går som en klocka trots att inte motorn är renoverad.

Två i Sverige

Peter Larsson och Ewa Wahlvik fanns på plats med sin Plymouth Fury Cab från 1960, en bil det bara finns två av i Sverige.

– Vi tillhör Pitegänget inom Norrlands motorhistoriker som arrangerar flera träffar i sommar. På tisdagar åker vi till olika mål och torsdagar är vi i Badhusparken, förklarar Peter Larsson.

Han och Ewa Wahlvik är bilentusiaster med fyra jänkare i garaget och de åker ofta på bilträffar.

Arnemark är ett veteranbiltätt område. En som bidrar till det är Ture Andersson som körde in med sin Chevrolet 210 från 1954.

Kom i lådor

– En bil som kom i lådor från USA och som monterades ihop i Hammarby/Stockholm, berättar Ture Andersson, som ägt bilen sedan 2004.

– Jag köpte den i Arvidsjaur, renoverade den under en tre års period och 2008 kunde jag besiktiga den, säger den nöjde chevaägaren.

Tisdagkväll kunde också publik kolla in engelska sportbilar, en fint renoverad Fiat 1200 från sent 50-tal och Christer Summanens från Älvsbyn fina Ford Mustang Mach 1 från 1969.

– Jag köpte den färdig i Älvsbyn för två år sedan, sade Summanen innan han lät 351 Windsor V8:an mullra igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om