Piteå-Tidningen har i ett antal artiklar, ända sedan 2003 beskrivit markproblemen längs Lillpiteälven i Lillpite.
Det handlar framför allt om situationen för boende i närheten eller alldeles intill älvbrinken. Vissa fastigheter befinner sig i ett vad som i dag bedöms som ett utsatt läge.
Fortfarande problem
Situationen bedömdes tidigare allvarligast i trakterna av Böle där älvens vattenfåra har ätit sig allt närmare fastigheter.
Redan 2003 uppmärksammades detta. Då sökte Piteå kommun och fick bidrag från räddningsverket för att bygga bort riskfaktorn.
Men problem kvarstår och det har fått kommunen att nu anlita specialister för att göra en geoteknisk undersökning av en cirka milslång sträcka av Lillpiteälvens sidor.
Främsta anledningen till den geotekniska problematiken är att områdena längs älven på flera håll till övervägande delen består av lera som, om inget görs, innebär betydande risker för framtida ras eller jordskred.
Inga liv riskeras
- Vi hade en träff där vi bjöd in bybor som kan ge företaget som ska genomföra undersökningen underlag och sina erfarenheter av situationen, säger Niclas Brännström, planarkitekt vid Piteå kommuns samhällsbyggnadsavdelning.
Brännström konstaterar att det i nuläget inte föreligger sådana risker att de boendes liv eller deras fastigheter längs sträcka, bedöms vara i akut fara.
- Men vi känner ändå att det är viktigt få en bild och kunskap kring situationen så att vi kan vidta åtgärder om så behövs, säger han.
Åtgärdspaket
Tanken är att resultatet från den geotekniska undersökningen ska resultera i en folder där allt från dagssituationen till åtgärdspaket och eventuella räddningsplaner framgår.
- Ett underlag både för oss och de boende i området. Jag tror att företaget ska inleda sitt arbete i maj. Förhoppningsvis finns ett färdigt material någon gång under sommaren eller hösten, säger Niclas Brännström.
Planarkitekten berättar att den geotekniska undersökningen bland annat kommer innebära borrningar på olika platser. Prover som analyseras och dokumenteras.