Elevrådet är en viktig del i skolarbetet

I ett elevråd får eleverna själva vara med och påverka hur det ska vara på deras skola. Precis som på de flesta skolor har även Lillpite skola ett elevråd som skolan har valt att satsa mycket på.- Vi känner att vi har fått en bra struktur och så har vi en tydlig plan med vårt elevråd. Dessutom har vi schemalagt våra klassråd en gång i veckan, säger Marie Lundström, lärare.

Elias är ordförande i elevrådet. Han är den som håller i mötet och ser till att det som beslutas i elevrådet verkställs. När en sak har behandlats i mötet använder han sin ordförandeklubba och slår lätt i bordet med den för att visa att saken är beslutad.

Elias är ordförande i elevrådet. Han är den som håller i mötet och ser till att det som beslutas i elevrådet verkställs. När en sak har behandlats i mötet använder han sin ordförandeklubba och slår lätt i bordet med den för att visa att saken är beslutad.

Foto: Robert Lundberg

Lillpite 2013-02-18 06:00

Förra veckan besökte Barnsidan Lillpite skola när det var dags för elevrådet att träffas. Ett elevråd är en slags styrelse där representanter från alla klasser finns med för att tillsammans påverka lärare, skolledning och politiker i olika frågor som rör skolan.

Elevrådet på Lillpite skola består av elever från förskoleklass upp till årskurs 6 samt läraren Marie Lundström och rektor Elisabeth Hortlund.

- Elevrådet är en del i vårt kvalitetsarbete med hållbar utveckling. Vi träffas en gång i månaden, berättar Elisabeth.

Mötet inleds med att Elias, som är ordförande, läser igenom föredragningslistan som innehåller punkter som ska tas upp under dagens möte.

Diplom till skolan
Några punkter in på föredragningslistan lämnas ordet över till rektorn som frågar eleverna hur de har haft det sedan sist. Eleverna var alla eniga om att det har varit bra och att fröknarna fortfarande var snälla.

Därefter informerade Elisabeth om att skolan snart, enligt ett förhandsbesked, ska få ta emot ett diplom från Skolverket som visar att de är duktiga med att jobba med hållbar utveckling.

Samma utmärkelse kommer även skolorna i Böle, Svensbyn och Sjulnäs också att få, därför ville rektorn att elevrådet skulle komma med förslag hur det skulle firas på skolorna.

Förslagen var många. Allt från att eleverna skulle få godis, glass till att fira det med ett stort disco.

Hastighetssänkning
Det är engagerade elever som sitter samlade runt bordet. En efter en får klassrepresentanterna ta upp saker som just deras klass vill framföra till elevrådet.

Att elevråd är kraftfullt och faktiskt kan vara med och påverka kan Lillpite skolas elevråd intyga. De har nyligen fått igenom en hastighetssänkning på vägen som går förbi affären och skolan.

Där får man i dag köra 50 kilometer i timmen, men väldigt många kör för fort på den. Något som gör att eleverna känner sig otrygga när de går efter vägen.

Efter elevrådets påtryckningar har nu de som bestämmer över vägens hastigheter gått med att sänka farten till 40 kilometer i timmen.

- Där ser vi hur viktigt det är med ett elevråd, säger Elisabeth Hortlund.

FAKTA Ordlista

Elevråd: Är en förening på skolan som representerar eleverna i diskussioner med lärare, skolledning och politiker. Elevrådet tar upp frågor som gäller alla elever på skolan. Elevrådet kan till exempel försöka påverka skolledning och politiker så att undervisningen förändras eller miljön på skolan blir bättre. Elevrådet kan också ta upp förslag från elever. Dessutom kan elevrådet ordna olika aktiviteter för hela skolan.

Klassråd: Är när alla elever i en klass och klassföreståndaren träffas för att diskutera sådant som händer i klassen. I klassrådet tas saker upp som elevrådet sedan ska behandla.

Föredragningslista: En lista med frågor och ärenden som ska behandlas på ett elevrådsmöte.

Protokoll: Är en skriftlig beskrivning för vad som har tagits upp och beslutats vid ett elevrådsmöte.

Ordförande: Leder elevrådsmöten och ser till att det som beslutas verkställs. Ordföranden är även den som kallar till möten och gör föredragningslistor inför möten.

Vice ordförande: Är den elev som ersätter ordinarie ordförande om denne inte kan delta på möten.

Sekreterare: Skriver ner saker som elevrådet tar upp i ett protokoll.

Ledamot: Om man inte har någon specifik uppgift i elevrådet är man en ledamot. Som ledamot deltar man i mötena och hjälper till med att verkställa det som beslutas. Varje klass ska utse en ledamot som representerar deras klass i elevrådet.

Suppleant: En elev som ersätter ordinarie klassrepresentant i elevrådet om den inte kan delta.

Justerare: Läser igenom protokollet och kontrollerar att allt stämmer samt rättar till om det behövs.

Källa: Elevrådet på Lillpite skola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om