Delade åsikter om HVB-hem

Ett HVB-hem, Hem för vård eller boende, för pojkar med psykosociala problem är på väg att starta i Lillpite. Något som väckt delade reaktioner. Grannarna känner oro inför att hemmet ska öppna, men kommunen ställer sig positiv. Byn får också fem nya arbetstillfällen.

Mycket tid och kraft har redan lagts ner på att göra om huset i Lillpite till ett HVB-hem, bland annat får ungdomarna egna rum. "Nu väntar vi bara på tillståndet från Socialstyrelsen" säger Peter Sandberg, en av delägarna som själv kommer att jobba på boendet.

Mycket tid och kraft har redan lagts ner på att göra om huset i Lillpite till ett HVB-hem, bland annat får ungdomarna egna rum. "Nu väntar vi bara på tillståndet från Socialstyrelsen" säger Peter Sandberg, en av delägarna som själv kommer att jobba på boendet.

Foto: Robert Lundberg

LILLPITE 2012-05-08 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I dagarna fick företaget Cura Tibi AB bygglov för att göra om ett bostadshus i Lillpite till ett HVB-hem (se faktarutan).

Miljö- och byggnämnden menar att vårdformen i sig är jämförbar med ett "vanligt boende" och risken för störningar för närboende är ringa.

Men de närboende ställer sig inte lika positiva. I samband med att bygglovet söktes fick de chans att yttra sig och av de sex närmaste grannarna var det fyra som lämnat erinran varav tre inkom med brev där man uttryckte stark oro för vad ett boende av detta slag kan medföra samt rädsla för att huspriserna kommer att gå ner.

- Man måste respektera deras oro, säger Peter Sandberg, en av Cura Tibis tre delägare, som dock menar att det varken finns bevis för att huspriser kommer att sjunka eller någon egentlig anledning till oro.

- Det är nog ännu mer struktur på ett sådant här boende än i ett vanligt hem, säger han och berättar att hemmet kommer att bedrivas som en "stor och vanlig familj" med utvalda vuxna som goda förebilder.

All vaken tid kommer minst två personal att finnas till hands och dygnets alla timmar är schemalagda med samtal och olika sysselsättningar. Rökning eller snusning är inte tillåten. Ungdomarna får ett schema de ska följa och ska gå skola i närområdet.

Fina resultat
- Det känns väldigt roligt att kunna få satsa på det här, säger Peter Sandberg, och berättar att Vägvisare gård knutit ett avtal med SKK Hoppet, en organisation med flera HVB-hem för ungdomar runt om i landet. Behandlingsmetoden blir KOBTIVA - Kognitiv beteendeträning i vardagen som visat på fina resultat.

Finns det ett behov av er verksamhet?
- Ja, absolut. Sedan kanske kommunerna har dåligt med pengar, men samtidigt är det också lagar och paragrafer som styr och med en tidig placering kan man säkert också göra en del samhällsekonomiska vinster.

Förutom han själv kommer ytterligare cirka fem personer att jobba på hemmet, en rekrytering pågår i dagsläget och bland annat söker man föreståndare och behandlingsassistent, men man kan också tänka sig en pedagog/lärare i teamet.

I dagsläget väntar man bara på tillståndet från Socialstyrelsen. Något man hoppas ska komma till hösten.

- Det har varit en lång process, säger Peter Sandberg, som i dag jobbar på Rättspsyk i Öjebyn i ett vårdlag som har hand om unga vuxna med "dubbeldiagnos", det vill säga personer med både missbruksproblematik och psykisk sjukdom i botten.

Hans tanke med att starta HVB-hemmet är just att kunna hjälpa dessa killar på rätt väg i ett betydligt tidigare skede än när de eventuellt hamnar där.

FAKTA Vägvisare gård

Är ett så kallat HVB-hem, Hem för vård eller boende. Hemmet är det första av sitt slag i Piteå kommun. Totalt kommer det finnas sex platser, varav en i utslussningsfas. Upptagningsområdet blir hela landet.

Målgruppen är pojkar 13-18 år med psykosociala problem som placeras enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller har blivit tvångsomhändertagna med stöd av Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Pojkarna kan ha problem med skolgång, familjerelationer, kriminalitet. Till problembilden tillkommer i många fall neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, ADD eller Aspergers Syndrom. Dock ej grav drogproblematik.

En placeringstid är minst tre månader. Socialstyrelsen kommer att ansvara för tillsynen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om