Rekordtidig öppning för självplock av jordgubbar

För alla jordgubbsälskare öppnade självplocket i Lillkorsträsk på onsdagen. Här finns flera goda sorter att välja mellan och Polka lär vara allra sötast.

Sandra Hedlund med lilla Zackarias i knäet och Amanda Hedlund från Luleå plockade ihop två stora hinkar med härliga jordgubbar.

Sandra Hedlund med lilla Zackarias i knäet och Amanda Hedlund från Luleå plockade ihop två stora hinkar med härliga jordgubbar.

Foto: Torbjörn Carlsson

Lillkorsträsk2021-07-08 06:00

Jordgubbsodlingen med 34 000 plantor växer så det knakar ner mot Lillkorsträsk. För Beatrice Ramnerö och Erik Johansson som driver Skatauddens lantgård väntar hektiska dagar. Vid sidan av lantbruket har paret satsat på självplock av jordgubbar och redan på onsdagen var det premiär.

– Vi brukar kunna dra igång tidigt, men i år är det nog rekord, säger Beatrice Ramnerö och blickar ut över de långa raderna med plantor där de första plockarna fyller hinkar med stora röda gubbar.

I jordgubbslandet finns fem olika sorter. Enligt Beatrice är smakskillnaden ganska stor och hon utnämner Polka till den sötaste.
– Förutom Polka har vi Rumba, Allegro, Flair och Honeyoye. Det finns söta och lite syrligare, smaken kan varierar beroende på väder och tid på säsongen.

Som lantbrukare är man förstås beroende av lagom mycket regn, men just jordgubbar vill ha lite stabilare väder.
– Ja, inte för mycket regn, då kan det bli mögel, säger hon.

Det är fjärde året som de odlar jordgubbar och i år har paret dragit igång en ny odling lite längre bort, men den är inte öppen än.
– När jag flyttade upp från Uppsala så fanns det ingen jordgubbsodlare i Älvsbyn. Samtidigt märkte vi att det fanns en efterfrågan på lokalt odlade jordgubbar. Många tycker att de som odlas här i norr blir mycket godare.

Jordgubbarna växer i bäddar som är täckta med täckplast. Det håller jorden varm och minskar ogräset.
– Vi slipper också att bären ligger direkt mot jorden. Dessutom vattnas plantorna via droppslangar under plasten, berättar Beatrice Ramnerö.

Odlingen är inte ekologisk, men besprutning mot mögel och ohyra sker sparsamt.
– I jämförelse med odlingar söderut är vi försiktiga och all ogräsbekämpning sker manuellt, säger Erik Johansson.

För att klara den väntade anstormningen av självplockare har paret fem unga sommarjobbare till sin hjälp. En av dem är Ella Lidström, som var med även i fjol.
– Det var roligt, så jag kom tillbaka. Det blir jobb nästan hela sommaren.

Nere bland plantorna plockar Lina Wharenby och barnen Oscar och Anna jordgubbar.
– Vi är från Stockholm, men hyr en stuga här. Det är en fantastisk plats och goda jordgubbar.

Sandra Hedlund och Amanda Hedlund från Luleå har precis plockat två fulla hinkar.
– Det blev ganska mycket, mer än tio liter. Vi ska äta och använda till bak, men lite måste nog frysas också, säger Sandra Hedlund.

Karta: Skatauddens Lantgård AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!