Genväg blev senväg för traktorförare

Det kunde ha gått illa för Vattenfalls entreprenör som tänkte gena över Siv Erikssons tomt. Han hade glömt att hon har en privat fisketjärn nära huset. Med ett brak gick traktorn genom isen och sjönk till botten. - Tur att föraren klarade sig, men vem står för skadorna i min tjärn? undrar hon.

Det krävdes två maskiner för att dra upp traktorn som sjunkit långt ner i bottengyttjan i Siv Erikssons fisketjärn. "Traktorn blev stående flera timmar i vattnet. Risken för oljeläckage är stor. Vem står för skadorna i tjärnen och kanske också på fisken?" undrar hon.

Det krävdes två maskiner för att dra upp traktorn som sjunkit långt ner i bottengyttjan i Siv Erikssons fisketjärn. "Traktorn blev stående flera timmar i vattnet. Risken för oljeläckage är stor. Vem står för skadorna i tjärnen och kanske också på fisken?" undrar hon.

Foto: Natalie Genberg

LILLKORSTRÄSK2010-03-10 06:00
Dramat på Siv Erikssons tomt utspelade sig på morgonen den 1 mars.
- Från vardagsrumsfönstret såg jag hur entreprenören just plockat ner en el-stolpe några meter från mitt hus. Jag tog för givet att han skulle backa cirka 100 meter tillbaka samma väg han kommit över åkrarna och ta sig ut på landsvägen för att komma åt nästa stolpe på tomten intill, berättar hon.
- I samma ögonblick ser jag traktorn köra framåt och braka genom isen på min konstgjorda tjärn där jag har inplanterad ädelfisk. Föraren hann precis klättra ut från hytten innan maskinen sjönk ner.
Gräver ner ledningar
I likhet med andra Lillkorsträskbor är Siv Eriksson van att se Vattenfalls entreprenörer jobba med nedgrävningen av el-ledningar i byn, ett arbete som pågått under hela den tjälfria delen av 2009.
- Det är bra att vi får en säkrare el-försörjning, men tyvärr har det också inneburit att flera av oss fått sönderkörda gräsmattor på köpet, något som entreprenören inte brytt sig om, säger hon.
Struntade i att fråga
Att el-stolparna plockas bort på vintern, då stora maskiner kan röra sig över markerna utan att ställa till alltför stor skada, har byborna ingenting emot.
- Såvida de inte genar, som entreprenören gjorde över min tomt i måndags! Hade föraren besvärat sig med att gå tio meter till mitt hus och fråga innan han fortsatte färden mot nästa stolpe skulle han sluppit få maskinen förstörd, säger Siv Eriksson.
- Redan i höstas påtalade jag att den konstgjorda tjärnen, cirka 100 meter i diameter, är känsligt område med strömmande vatten. Det hade han råkat glömma sa han.
Det tog hela dagen för tillkallad grävmaskinsfirma att få upp traktorn ur bottengyttjan. Ett gruslass hämtades och spreds ut vid sjökanten för att få fäste på isen.
- Det som retar mig mest är entreprenörens nonchalanta beteende då jag frågade vem som ska stå för skadorna på min mark. Han bad inte ens om ursäkt för att han olovligt genat över sjön, säger Siv Eriksson och fortsätter:
- Frågan är hur det har gått för den inplanterade fisken. Eftersom maskinen stod flera timmar i vattnet är risken stor att det läckt ut olja, men det får jag inte reda på förrän snön och isen är borta. Vem betalar kostnaden för sanering och återställande av skador?
Tar sitt fulla ansvar
Svaret på frågan har Roger Lindmark, informationsansvarig för Vattenfall Eldistribution i norra Sverige:
- Vattenfall beklagar det som hänt och tar på sig att ordna upp det vi ställt till med. Vid miljöhändelser av det här slaget brukar vi samarbeta med kommunens miljökontor för att få med deras synpunkter så att återställandet kan ske på bästa sätt, givetvis i samråd med tomtägaren, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om