Malmjakten fortsätter i Laver

Förra sommaren provborrade Boliden i Laver efter koppar-och guldmalm. Det man då fann i berget var så pass intressant att borrningarna nu fortsätter. Men en eventuell gruva ligger långt fram i tiden, enligt geolog Annika Wasström.

Pekka Niskakangas, Uleåborg, är en av dem som sköter om borrningarna i Lavers skogar.

Pekka Niskakangas, Uleåborg, är en av dem som sköter om borrningarna i Lavers skogar.

Foto: Therese Hedman

LAVER2010-09-18 13:54
64 år efter gruvnedläggningen borrar Boliden i Laver igen. Ur 200 till 400 meter djupa hål tas borrkärnor upp för att sedan analyseras i hopp om att hitta värdefull koppar-eller guldmalm.
- Vi hoppas ju självklart på fyndigheter, annars skulle vi inte vara här. Hittills har vi inte hittat något exakt, men det vi får upp är tillräckligt intressant för att vi ska fortsätta, säger Annika Wasström, projektgeolog Boliden.
"Värt att kolla upp"
Men det är inte vid den gamla gruvan provborrningarna sker, utan en bit därifrån, i skogen på Lill-Laverberget. Flera dagar i veckan äter sig borren ner i stenen för att Boliden ska kunna fiska upp de smala, meterlånga bergsproverna.
- Under förra sommaren och den här har vi gjort omkring 20 borrhål i området. Vi är än bara i början av undersökningsfasen, säger Annika Wasström och fortsätter:
- Efter att Lavergruvan stängdes har Boliden varit här och sökt i flera omgångar, senast på 90-talet. Men då vi lär oss mer och mer om malmen tyckte vi för några år sedan att det var värt att kolla upp området igen.
I takt med teknikutvecklingen kan man bryta malm med allt lägre metallhalt. Men då gäller det att man kan bryta på ett stort område för att det ska löna sig. I nuläget kan inte Boliden säga om det kommer bli någon gruvdrift vid Laver. Men skulle det bli av lär det dröja, enligt Annika Wasström:
- En eventuell gruva ligger långt i framtiden. Den första borrfasen vi är i nu kan pågå i flera år till. Därefter kommer nästa fas som också pågår i flera år innan ett beslut tas om en gruva ska öppnas eller inte. Det vi tror vi kan hitta är stora volymer men med låga kopparhalter, säger hon.
Hårt berg
Två personer per skift arbetar med att sköta maskineriet ute i tallskogen. 1940-talets gruvarbetare i Laver har lämnat vittnesmål om hur de svor över det ovanligt hårda berget, något som stämmer även där Boliden borrar i dag.
- Det är jättehårt! Och i vissa borrhål är berget sprucket så man måste tömma röret redan efter 50 centimeter, istället för var tredje meter. Men det vi håller på med nu har gått bra, säger Pekka Niskakangas, en av borrarna.
Jakten på malmen fortsätter alltså i Lavers skogar. Men än så länge får den gamla gruvbyn, någon kilometer från provborrningen, fortsätta som spökstad.
FAKTA Lavergruvan
I Bolidens regi hölls Lavergruvan igång för främst kopparmalmsbrytning mellan 1936 och 1946.
Vid gruvan byggdes ett, med dåtidens mått, toppmodernt samhälle upp. Husen hade elektriska spisar, wc, rinnande vatten, kylskåp samt fjärrvärme. Som mest bodde där 242 personer.
På platsen fanns skola, Folkets hus, affär, post, frisör och kiosk. Dessutom fanns ett gemensamt solarium intill den allmänna tvätt-och badanläggningen.
Malmbrytningen i gruvan avslutades i november 1946. Eftersom flyttades alla hus därifrån och kvar blev betongfundament, källare och det djupa dagbrottet som i dag är vattenfyllt.
Källor: "Laver" av Eva Alerby, samt Älvsbyns biblioteks samling av Laverartiklar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om