Lauker fick pris för sina visioner och framtidstro

Byn Lauker med cirka 80 innevånare är beläget 35 kilometer öster om Arvidsjaur. Byn har sedan 30 år tillbaka en aktiv ideéllt arbetatde bygdegårdsförening som har som signum att försöka hålla byn levande.Centralpunkten i verksamheten är byastugan som byggdes för 20 år sedan och som används och sköts gemensamt av föreningens medlemmar.

Marita Hägglund, ordförande i aktiva Lauker-Lövvikens bygdegårdsförening, flankeras av mångårige eldsjälen Desireé Sundberg samt sekreteraren  Elisabeth Eriksson-Mähler. Alla tre är hedrande över det faktum att den bygdegård de företräder blivit utsett till Årets Bygdegård 2008. Längst fram representeras byn framtid av Maritas båda barn Klara och Albin.

Marita Hägglund, ordförande i aktiva Lauker-Lövvikens bygdegårdsförening, flankeras av mångårige eldsjälen Desireé Sundberg samt sekreteraren Elisabeth Eriksson-Mähler. Alla tre är hedrande över det faktum att den bygdegård de företräder blivit utsett till Årets Bygdegård 2008. Längst fram representeras byn framtid av Maritas båda barn Klara och Albin.

Foto: Nils Widman

LAUKER2008-05-07 06:00
Aktiviteterna som anordnas är spridda över året och vänder sig till alla åldrar.
Föreningen försöker också verka för en mångfald av arrangemang inom de kulturella och sociala områdena med medverkande av såväl lokala amatörer som mera kända artister inom teater och musik.
- Förhoppningen är att vår breda verksamhet ska intressera alla Laukerbor och bidra till att det skall kännas meningssfullt att bo i Lauker, säger den prisade bygdegårdsföreningens ordförande Marita Hägglund.
Nyligen utsåg Norrbottens Bygdegårdsdistrikt Lauker-Lövviken bygdgårdsförening till "Årets Bygdegård år 2008".
I motiveringen till utnämningen står bland annat att läsa att den aktiva föreningen har visioner och framtidstro och att man inte är främmande för att prova nya grepp.
- Utnämningen känns kul och även lite hedrande för byn Lauker, säger föreningens sekreterare Elisabeth Eriksson-Mähler som får nickande bifall av ordföranden Hägglund och bygdegårdsföreningens nestor Desireé Sundberg som varit aktiv medlem ända sedan starten för drygt 30 år sedan.
Marita Hägglund berättar att byastugan blivit en viktig social träffpunkt i byn och man i genomsnitt anordnar aktiviteter ett par gånger i månaden.
-  I år har vi bland annat besök av välkända artister som Janne Önnerud, Nick Borgen och Lalla Hansson. Vi har på sistone också framgångsrikt provat på nya grepp som att anordna kammarmusik med föreställningen NEO, säger Hägglund som vidare berömmer byborna för deras vilja att besöka det arrangemang som anordnas.
Intäkterna, såsom medlemsavgifter, hyror, verksamhetsbidrag, kurser, etc, går enligt Hägglund direkt in byastugans drift och anordnande av nya aktiviteter.
- Allt arbete som görs är ideéllt och än så länge går vi runt ekonomiskt, avrundar ordföranden i den prisade bygdegårdsföreningen.
Det kan tilläggas att föreningen handhar inom närområdet till byastugan en bagarstuga, ett byamuseum samt ett litet kulturområde med bland annat kolarkoja, kolmile- och tjärdalsplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om