Hemma på Kilanda säteri norr om Kungälv ryms 170 mjölkkor. De får nu stå åt sidan när Palle Borgström i veckan väljs som ordförande vid förbundets stämma.
– Det är klart att det är otroligt roligt och intressant att leda en sådan organisation. Vi sitter på mycket av de resurser som behövs för att ställa om Sverige till fossilfri energi och bra mat med bra kvalité som är närproducerad, säger han.
Bland huvudfrågorna för Borgström och LRF finns den livsmedelsstrategi som regeringen ihop med alliansen och Vänsterpartiet enats om gällande bland annat ökad svensk matproduktion för att minska importen.
– Där har LRF en stor uppgift att se till att handlingsplanerna som presenterats verkligen blir konkreta åtgärder som märks bland våra medlemmar. Det vi sett hittills är inte tillräckligt skarpt, det är lite för mycket små insatser här och där.
TT: Men vad tänker du när personen framför dig kassakön valt dansk fläskfilé i stället för svensk?
– Att vi behöver informera ännu mer om fördelarna med svensk livsmedelsproduktion: Vi har en låg antibiotikaanvändning, en god djurvälfärd och innebär ett antal andra nyttigheter för samhället.
TT: Vilket produktionsmål bör då Sverige uppnå?
– Det viktigaste är att vi vänder kurvorna och får en tillväxt. Sedan i en allt mer osäker omvärld med militär uppladdning finns det ett säkerhetsperspektiv i att producera egen mat. Skulle Sverige i dag bli avskärmat skulle det väldigt fort uppstå brist på mat.
Med danskt påbrå är han väl förtrogen med grannlandets lantbruk och ser en tydlig skillnad mellan Sverige och Danmark liksom övriga Europa när det gäller antibiotikaanvändning.
– Finns det ett svenskt alternativ gällande kött väljer jag det. Det handlar mycket om det som är på väg att bli ett stort folkhälsoproblem – multiresistenta bakterier.
Palle Borgström betonar att det är upp till varje enskild konsument att göra sitt val, däremot ifrågasätter han kommuner och landsting som söker ett billigare alternativ.
– Det är en dubbelmoral från politiker och myndigheter som är oerhört frustrerande. Å ena sidan ställer man höga krav på svenskt lantbruk hur produktionen ska gå till, å andra sidan, när man köper in till egna verksamheten struntar man i de kraven och köper importerat.
När han nu gör ett karriärbyte kommer brorsonen och hans hustru ta ett större ansvar på säteriet, just generationsväxlingen inom yrket är också en framtida utmaning för LRF.
– Periodvis har man haft svårt att fylla platserna på yrkesutbildningarna. Samtidigt möter jag också många ungdomar som är engagerade och intresserade av de gröna näringarna.
TT: Vad tänker du kring tv-program som Bonde söker fru och Mandelmanns gård?
– Jag tror de hjälper till att öka intresset för lantbruk och ge en positiv bild. Sedan förstår väl de allra flesta att det här är den vackra bilden med solsken. Det finns också andra dagar då det regnar – och tur är väl det av andra skäl. (TT)