De tar strid mot uranbrytning och kärnkraft

Nu borras det åter efter uran på Dötternåive i Arvidsjaurs kommun.Birgit Lindberg i Långudden tar fram banderollen som säger "Uranbrytning nej tack" och reser till Finland för att demonstrera mot det planerade kärnkraftverket i Simo.

Birgit Lindberg, Långudden, Arvidsjaur, och Ilona Riesz, Koblenz, reser i dag, fredag, mot Kemi i Finland för att delta i en demonstration mot kärnkraft. Birgit har också, tillsammans med invånarna i byn Övre Långträsk, tagit strid mot den pågående uranprospekteringen på Norr-Döttern.

Birgit Lindberg, Långudden, Arvidsjaur, och Ilona Riesz, Koblenz, reser i dag, fredag, mot Kemi i Finland för att delta i en demonstration mot kärnkraft. Birgit har också, tillsammans med invånarna i byn Övre Långträsk, tagit strid mot den pågående uranprospekteringen på Norr-Döttern.

Foto:

LÅNGUDDEN 2011-04-01 06:00

- Uranbrytning och kärnkraft hänger ihop, det är ett problem både lokalt och globalt.

För ett par år sedan gjordes provborrningar i området, nu är det alltså dags igen.

Nyligen har vägar för borriggarna plogats upp på berget som ligger mellan riksväg 95 och sjön Västra Kikkejaur.

- Svea skog klassar det här området som ekopark. Vindkompaniet får inte ens göra vindmätningar där. Men man får borra efter uran. Och om det skulle bli uranbrytning där, ja då är området totalt dött som ekopark, säger Birgit Lindberg.

Protesterar i Finland
I dag, fredag, reser hon och hennes väninna Ilona Riesz från Koblenz, Tyskland, mot Kemi i Finland för att delta i lördagens demonstration mot kärnkraftverket som planeras i Simo.

- Simo ligger fem mil från Haparanda. Händer det något med ett kärnkraftverk där drabbar det oss. Eller er, jag är 70 år och lever nog inte när kärnkraftverket är klart, så mej drabbar det inte, säger Birgit Lindberg.

Ändå åker hon för att göra sin röst hörd:

- Uran och kärnkraft är ett problem både lokalt och globalt, och det är ett system som har väldigt stor miljöpåverkan på alla led. Först i samband med brytningen, sedan när uranet ska anrikas. Nästa led är i produktionen av el, en produktion som ska vara absolut säker... Och det sista steget i kedjan är avfallet.

- Det är kanske osannolikt att det händer en olycka här i Sverige, men det var inte förutsett att det skulle hända något varken i Harrisburg, Tjernobyl eller nu senast i Fukushima. Det finns inga säkra system, säger hon.

Gör skillnad
Ilona Riesz berättar att demonstrationer, manifestationer och fakta kan göra skillnad:

- Söder om Moselfloden i Tyskland fanns en uranbrytning. Men befolkningen i området bevisade att cancerfallen ökade och fick på så sätt bort uranbrytningen.

Hon har tagit upp kampen mot kärnvapen, men konstaterar att allt hänger ihop:

- Svenska Vattenfall har köpt gamla kärnkraftverk i Tyskland, i Sverige letar man efter uran och av uran gör man vapen. I Tyskland, vid racingbanan Nürburgring, förvarar Nato tjugo atombomber.

FAKTA Uranprospektering

Mawson Energi AB, dotterbolag till kanadensiska Mawson Resources, har beviljats undersökningstillstånd för Norr-Döttern. Mawson samarbetar i prospekteringsarbetet med HDG Sweden AB, som ägs av australiensiska Hodges Resources.

I samband med att SGU, Sveriges geologiska undersökning, 1974 utförde blockspårning gjordes fynd av höggradig uranoxid i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!