Vårdservicen utökas i inlandet

Glommersträsk, Moskosel, Laisvall, Slagnäs och Långträsk kan komma att få servicepunkter där viss vård ska erbjudas vissa fasta dagar.

Helene Mikko, verksamhetschef på Hällans hälsocentral ser fram emot att få öppna en servicepunkt i Långträsk. (Akrivbild)

Helene Mikko, verksamhetschef på Hällans hälsocentral ser fram emot att få öppna en servicepunkt i Långträsk. (Akrivbild)

Foto: Laila Bäckström

Långträsk2020-03-03 21:00

Långträsk som ligger omkring fem mil inåt landet från Piteå hade för flera år sedan en filial för vård. Nu kan den komma att återupprättas. Innan årsskiftet ansökte Hällans hälsocentral om att öppna en servicepunkt där och det lutar åt att regionstyrelsen säger ja.

Helene Mikko, verksamhetschef på Hällan, är glad över att inom kort kunna erbjuda viss vård till de boende längst ut i kommunen. Det är tänkt att bli en fast punkt och inte en mobil enhet.

– Vi är mitt i en översyn och håller som bäst på med att se över utbud, bemanning och lokaler, säger hon.

Hon säger att det har inkommit önskemål från de boende i Långträsk och området därikring om en närmare vård.

När kan den vara igång?

– Så fort som möjligt, definitivt under detta året, men exakt när är svårt att säga, säger Helene Mikko.

På en filial ska man kunna erbjudas medicinsk bedömning och åtgärd. Den bemannas av sjuksköterska/läkare och eventuellt andra yrkeskategorier. Filialen ska hålla öppet minst en dag i veckan.

En servicepunkt kan bedrivas i en fast lokal eller som en mobil lösning. Den bemannas av en sjuksköterska eller undersköterska. Öppettiden ska vara regelbunden minst varannan vecka. På servicepunkten ska man kunna ta prover och få hjälp med enklare vård.

En servicepunkt ska ligga mellan 25 och 44 kilometer från närmaste hälsocentral. En filial ska ligga mer än 45 kilometer från en hälsocentral och ha 150 eller fler boende som är 65 år och äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!