Det tillfälliga asylboendet i Långträsk stängdes när avtalet med Migrationsverket löpte ut i våras. 37 flyktingar tvingades till omplacering och boendet stod tomt fram till i juni då Jan Öhlund, vd på HLP Invest AB, tecknade ett nytt avtal med Migrationsverket om att ta emot asylsökande.
– Inflödet av flyktingar är stort i landet, det kommer ungefär 2 000 per vecka till Sverige. Då behöver vi upphandla nya boenden och då fick Långträsk ett nytt kontrakt, säger Ann-Christin Sjöqvist, biträdande enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Boden.
Utbyggnad planeras
Ett 40-tal nyanlända från länder som Eritrea, Syrien och Irak har flyttat in. Åtta personer delar rum och det är trångt i lokalerna. För att höja levnadsstandarden och möta Migrationsverkets efterfrågan på minst fem kvadratmeter per boende planerar Jan Öhlund att ställa upp 15 barackstugor på tomten.
– Det blir två personer i varje boende och de ska ha egen dusch och toalett i barackerna. Då kan vi halvera antalet människor som bor i varje rum i huset och förbättra förhållandena, säger Jan Öhlund.
Tidsbegränsat bygglov
Skog har avverkats för att göra plats för utbyggnaden och bygglovet behandlas nu av miljö- och byggkontoret i Piteå kommun.
– Vi arbetar med att ge honom ett tidsbegränsat bygglov. Ärendet är ute på samråd och i en sådan här fråga är det viktigt att det inte blir några konflikter. Hittills är det ingen som har haft någon erindran och vad jag har förstått så har flyktingförläggningen i Långträsk fungerat bra, säger Björn Berglund (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.
Flydde kriget
När PT besöker boendet eskorterar två handläggare från Migrationsverket en nyanländ kvinna med ett litet barn. Hon är trött, skärrad och orkar inte prata om det tillfälliga livet som väntar i Långträsk. Två andra flyktingar tar snabbt på sig ansvaret att visa henne runt.
Den 50-åriga skräddaren Waleed Fakeeh , från Syrien, möter oss i korridoren. Han anlände till Sverige för två månader sedan och uttrycker djup oro för sin gravida fru och sex barn som fortfarande är kvar i krigets Syrien.
– Jag försökte ta med min familj, men det är väldigt svårt att smuggla sig hit, säger han.
Väntar på familjen
Han tänker flytta till sin bror i Ludvika när han får uppehållstillstånd. På grund av de långa handläggningstiderna vet Waleed Fakee inte när hans familj också kan få möjlighet att invandra till Sverige.
– En del säger att det tar sex till åtta månader. Jag hoppas att de snabbar på. Jag är rädd för vad som kan hända med min familj.
Hur är det i Långträsk?
– Det är okej. Vi måste tolerera det den här kortare perioden. Längre fram kommer situationen att förbättras. Jag vill att mina barn ska kunna gå i skolan och arbeta.