Svevind: "Man får inte tillstånd bara så där"

Svevind förstår bybornas oro, men hävdar att tillståndsprocesserna är säkra. "Man får inte tillstånd bara så där", säger Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind.

Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind. (Arkivbild)

Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Långträsk2020-11-09 20:00

Svevinds plan var att skicka in ansökan innan jul, men det börjar luta mer åt att den skickas in efter jul. Även om tillståndet för 300 meters höjd blir beviljat är det inte säkert att vindkraftverken blir så höga, hävdar Kristina Falk.

– När vi sökte för 200 meters höjd 2008 så var det ingen som trodde att vi skulle nå den höjden då, så utvecklingen går fort framåt och det måste man ta höjd för i ansökan.

Man tar höjd för den kommande utvecklingen.

– Tillståndsprocesserna tar så lång tid att man är tvungen att ta höjd för utvecklingen inom branschen. Jag är inte helt säker, men jag tror att det finns något verk ute till havs som är 300 meter. Det finns även en annan ansökan om 300 meter höga verk på land, säger Kristina Falk.

Förstår du bybornas oro?

– Ja, så är det alltid när det blir en förändring. Men det finns stora möjligheter att lämna synpunkter och påverka. Vi följer det tillstånd vi får och tillståndet kan inte strida mot lagen.

När det gäller exempelvis iskast från vingar väger man sannolikhet mot konsekvens, hävdar Falk.

– I en stad med höga hus kan det åka is från taken exempelvis. Men vi gör allt för att minimera risken för isnedfall.

Högre vindkraftverk innebär i de flesta fall att de måste stå längre bort.

– Det finns villkor om skugga och om ljud och man måste uppfylla båda. Det blir skuggvillkoren som brukar bli dimensionerande för de högre verken. Tidigare var det buller, säger Kristina Falk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!