Stort intresse för utvecklingen av Markbygden

På söndagen bjöd Piteå kommun in till samtalsmöte om Markbygden. Det var det första mötet i arbetet om glesbygdens utveckling. "Det var ett jättebra dialogmöte", säger Maria Öberg som är landsbygdsutvecklare på kommunen.

Det var fullsatt under söndagens samtalsmöte i Storlångträsk.

Det var fullsatt under söndagens samtalsmöte i Storlångträsk.

Foto: Johanna Sandgren

Långträsk2022-05-15 20:17

Norrskensgården i Storlångträsk var fullsatt när det var dags för sopplunchen innan mötet. Ungefär 50 personer dök upp. Besökarna var boende från flera håll i Markbygden, men även fritidshusägare och föreningsengagerade var på plats. På mötet diskuterades frågor om Markbygdens utvecklingspotential.

undefined
Det var fullsatt under söndagens samtalsmöte i Storlångträsk.

– Min tanke med det här mötet var att väcka frågan "vad är det som kan utvecklas och hur?". Att man börjar tänka efter vad man själv vill, säger Maria Öberg.

Inledningsvis talade Sofie Lundberg Nilsson, ordförande i Hela Sverige ska leva, om ett nystartat projekt i Norrbotten som handlar om byautvecklingsplaner. Hon tog upp ett exempel på byautveckling där Moskosel 2019 påbörjade en utvecklingsprocess med Hela Sverige ska leva som resulterade i att det bland annat öppnades en butik på orten. Moskosels framgång i arbetet blev inspirationen till det nu nystartade projektet.

undefined
Inledningsvis talade Sofie Lundberg Nilsson, ordförande i Hela Sverige ska leva, om ett nystartat projekt i Norrbotten som handlar om byautvecklingsplaner.

På mötet diskuterades frågor som "vilka styrkor finns i ditt område?" och "vad är viktigast att utveckla?".

Många tankar och idéer florerade; skoterleder kan potentiellt göras om till cykelleder på sommaren, att satsa på turismen genom bland annat naturupplevelser, önskningar om laddstolpar till elfordon och att se över övernattningsmöjligheter samt möjligheter att bygga nya hus och mycket annat.

– Det finns en vilja att ta ansvar för utvecklingen. Jag kände att det finns här och det tycker jag är bra, säger Sofie Lundberg Nilsson.

Vad är nästa steg?

– Nu hoppas jag på att byarna själva vill göra en utvecklingsplan. Från kommunens håll kommer vi ha fler dialoger men också göra en samrådshandling för ett program för utveckling av glesbygden, säger Maria Öberg.

undefined
"Min tanke med det här mötet var att väcka frågan 'vad är det som kan utvecklas och hur?'", säger Maria Öberg, landsbygdsutvecklare på kommunen.

En av mötesdeltagarna, Bo Forsell som sitter i styrelsen i Storsunds byaförening, är nöjd med söndagens möte och säger att han fått ut mycket av det. Forsell menar att bygden har goda förutsättningar att utvecklas bara man lägger manken till.

– Vi är några stycken som är sugna på att starta upp verksamheter i Storsund. Vi har redan påbörjat verksamhet som byaförening och i botten finns sloganen "Bekväm och vänlig vildmark" som satsar på grön rehabilitering och hälsa, säger han.

undefined
"Jag tror mycket på Markbygden", säger Bo Forsell som var en av mötesdeltagarna.

Forsell berättar att det finns tankar om alltifrån kanotleder till att placera ut bänkar i naturen.

– Jag tror mycket på Markbygden, säger Forsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!