Den här veckan har feriejobbare över hela Norrbotten och Västerbotten inlett säsongens skogsplantering.
På ett kalhygge i Långträsk träffar vi en arbetsgrupp bestående av 40 ungdomar. För några av dem är det första året, till exempel för Johanna Häggström från centrala Piteå.
– Min storebror har jobbat med plantering innan, han tyckte det var ett bra jobb och jag blev inspirerad. Dessutom tänker jag göra lumpen, så därför ville jag vara ute och känna på naturen, förklarar hon.
Den ojämna terrängen och böljande värmen innebär ett tufft arbete. På bara några dagar ska hygget fyllas med 42 500 plantor för tall och gran. Varje ungdom sätter ungefär 1500 till 1700 plantor per dag.
Ludvig Nylund från Hortlax gör sitt tredje år i skogen. Nu är han så kallad plantbas och kontrollerar att arbetet går rätt till.
– För varje år utvecklas man och blir snabbare och snabbare på att plantera. Nu fick jag dessutom ta på mig en ledarroll och då ville jag självklart vara med igen, säger han.
Generellt har svensk skogsplantering brist på arbetskraft. Det brukar krävas utländska gästarbetare, ofta från Ukraina, för att fylla luckorna.
Piteå är ett undantagsfall. Det berättar Roland Eklund.
– Jag har aldrig använt folk från tredje land eller i det här fallet Ukraina. Jag är en av de entreprenörer som bara använder svenska ungdomar och personer från arbetsförmedlingen som har svenskt personnummer. Jag har valt att göra så eftersom att jag har Piteå som utgångspunkt och alltid får tag i folk här som vill jobba.
Han för ett nära samarbete med kommunen och arbetsförmedlingen. Därmed råder ingen brist på ansökningar om feriejobb.
– Nej, aldrig. Jag skulle gärna ta emot alla om jag kunde, men måste säga nej till 10-20 ungdomar varje år. Samtidigt kan jag göra ett bra urval, titta lite var de sökande bor så att jag lättare kan få ihop det med bussar.
Alla plantörer måste först klara Skötselskolans onlineutbildning. Till och med Roland Eklund behöver skriva provet varje år.
– Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller varit med förut. Alla plantörer måste vara godkända, fast det brukar gå ganska fort om man väl klarat det en gång, säger han.
– Skötselskolan är något alla måste göra innan de beger sig ut i skogen. Det är en bra grund.