Största snömängden finns i inlandet

Vid kusten ser skotersäsongen ut att vara slut innan den ens börjat. Under sportlovet styr många kosan uppåt men hur ser det egentligen ut i inlandet och fjällen? PT har kollat.

Problemet med snöbrist löper längs hela den svenska fjällkedjan. Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland råder sportlovslediga att rådfråga ortsbor och turistanläggningar innan de ger sig ut. (Arkivbild)

Problemet med snöbrist löper längs hela den svenska fjällkedjan. Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland råder sportlovslediga att rådfråga ortsbor och turistanläggningar innan de ger sig ut. (Arkivbild)

Foto: Kurt Engström

Långträsk2025-02-28 19:30

Under januari och februari brukar den största snömängden komma och skoterägare brukar börja se över sina maskiner inför kommande säsong. Men i år har brist på nederbörd och blidväder gjort livet surt, säsongen har formligen smält bort vid kusten där SMHIs snödjup visar 10 centimeter.

I inlandet ser det dock bättre ut, om än snömängden inte tillnärmelsevis når upp till en normal vinter.

undefined
"Lederna är superfina men det kan sticka upp någon stubbe eller sten så man får ta det försiktigt", säger Ulrika Lundmark, sekreterare i Jäckviks skoterförening.

Ove Johansson, ordförande i Långträsk skoterklubb, mätte snödjupet under fredagen på några ställen.

– Jag är och kör en sväng och det är mellan 40 och 60 centimeter. Den här helgen brukar vi ha runt 80 centimeter med snö men Långträskområdet är nog ändå bland de snörikaste områdena. Skoterlederna är välpreparerade och bra. De är dock hårda så vissa kan få problem med kylningen, säger han.

I fjälltrakterna är snömängden ännu mindre. Mätstationen i Jäckvik visar 39 centimeter men Ulrika Lundmark som är sekreterare i Jäckviks skoterförening hänger inte läpp.

– Vi har ju ovanligt lite snö, men vi har ändå snö. Vi har en anställd under vintern som sköter lederna så de är superfina, men det kan sticka upp någon stubbe eller sten så man får ta det försiktigt, säger hon.

undefined
"Långträskområdet är nog bland de snörikaste områdena", menar Ove Johansson som berättar att skoterlederna är välpreparerade och bra. De är dock hårda så vissa kan få problem med kylningen. (Arkivbild)

Det har blåst mycket under vintern vilket har fått till följd att snön blåst bort på vissa ställen på fjället.

– Många som brukar vara här hör av sig och funderar hur det ska bli till påsk i och med att den är så sen, men det är ju omöjligt att säga. 

Allra längst upp mot norska gränsen arbetar Tommy Holmström med plogning. Han vittnar om en "skum" vinter i Merkenes.

– Folk kör skoter men det är ju otroligt lite snö, man ser barmarken till och med innan man kommer upp mot Sandviken, innan fjället. Det är i stort sett barmark på vissa myrar. Jag har jobbat 27 år i Merkenes men det har aldrig varit så lite snö, säger han och fortsätter:

– Det är jätteskumt att blidorna har kommit från väst, från Norge. Det har alltid varit så att när det blåst från väst och norr är det torr och kall luft som gett snö, men den här vintern är det regn som kommit.

undefined
Ove Johansson, ordförande i Långträsk skoterklubb, tog en skotertur under fredagen och mätte snödjupet på några ställer efter lederna.

Han drar sig till minnes den skummaste vintern han varit med om.

– 2002 var det en ruskig trettondagsblida, 7–8 grader en hel vecka. Sjömyggen vaknade och svärmade kring stugan i Merkenes. Jag var så jävla trött att jag trodde jag såg i syne, men dörren var full av sjömygg. Till lucia var snödjupet 1,13 meter, efter trettondagsblidan var det 46 centimeter. I mitten av mars kom det sen nästan en meter snö och det blev en lång och kall vår, säger Tommy Holmström.

Snödjup i Pite älvdal

SMHIs mätstationer:

Piteå 10 centimeter

Vuotner 32

Moskosel 20

Glommersträsk 57

Koler 58

Vidsel 35

Jäckvik 39

Lövlund, öster om Mellanström, 67

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!