Långträsk har tidigare haft 120 asylsökande. Nu finns endast ett 40-tal kvar. De flesta bor i lägenheter som kommunen hyr ut till Migrationsverket. Fyra familjer bor i den gamla konsumlokalen som konkursförvaltaren ska försöka sälja.
– Vi hade inte fått någon information om det. Vi vet inte vad som ska hända. Vi är glada över att bo här och vi skulle bli ledsna om vi måste åka, säger Betty Aberha som kom till Sverige för åtta månader sedan med maken Henok Aforiki och dottern Kenena Aforiki som är tre månader.
"Vill inte flytta"
PT får berätta nyheten som kommer som ett tungt slag för de redan hårt ansatta familjerna som väntar på besked om eventuellt uppehållstillstånd. Natalie Gichka, från Ukraina, brister ut i gråt.
– Jag vill inte flytta. Min son som är åtta år har börjat skola i Svensbyn. Det är jobbigt om han ska behöva byta skola. Han trivs jättebra där, säger hon.
Asylsökande återvände
Att asylsökande trivs i Långträsk är uppenbart. När Migrationsverket sade upp avtalet med Jan Öhlund och tömde den gamla församlingsgården på folk var det flera som återvände från anläggningarna i Älvsbyn och Boden. I dag är kommunens lägenheter fullbelagda.
– Vi trivs i Långträsk. Jag har mina kompisar här, säger Fitsum Kibrum, från Eritrea.
Yazan Shakrah, från Palestina, är orolig för vad som kommer hända med byn när antalet asylsökande drastiskt minskas.
– Långträsk är litet. Utan asylsökande dör byn. Det säger alla.
Hoppas på köp
Vi träffar familjerna i logen där ett 15-tal asylsökande får hjälp med att lära sig svenska. Eva Salomonsson, projektledare för Hållplats Långträsk, är bedrövad över konkursbeskedet.
– Det är jättetråkigt. Jag hoppas att någon ska köpa upp det och ta vid där Janne slutade. Det kommer att komma ännu mer asylsökande till Piteå och alla bostäder behövs. Det är ett jättetryck, säger hon.
Hållplats Långträsk är Svenska kyrkans projekt för att skapa sammanhållning, förståelse och utbyte mellan asylsökande och bybor. Förutom lektioner i svenska anordnar projektledarna sportaktiviteter och bakar och syr med deltagarna.
– Det betyder väldigt mycket för dem och vi kommer att fortsätta projektet som vanligt för de som finns här, säger Eva Salomonsson.
PT har sökt boendeansvarig på Migrationsverket.