Nytt asylboende står redo

Målsättningen är att kunna ta emot mellan 50 och 70 asylsökande flyktingar i Långträsk. Företagaren Jan Öhlund färdigställer i dagarna de sista detaljerna vid byns nya anläggningsboende. "Planen är att bli bäst i Sverige på asylboenden", säger han.

På sikt hoppas Jan Öhlund att asylsökande flyktingar också ska kunna bo i den här villan i byn.

På sikt hoppas Jan Öhlund att asylsökande flyktingar också ska kunna bo i den här villan i byn.

Foto: Sanna Eriksson

LÅNGTRÄSK2013-01-24 06:00

Redan i dagarna kommer asylsökande flyktingar från länder som Syrien, Somalia, Afghanistan samt även romer för att bo på Långträsks nya anläggningsboende. Här är tanken att de ska bo i sex-nio månader - under tiden som de väntar på besked om uppehållstillstånd. Sedan slussas de vidare.

- Vi vet förstås inte vad dom har gått igenom innan dom kommer hit, men det viktigaste är att dom trivs och mår bra här, säger Jan Öhlund, vd för HLP Invest AB som nyligen köpte det gamla församlingshuset i Långträsk.

Huset är på cirka 300 kvadratmeter. Sedan tidigare äger företaget också en annan fastighet i byn - en konferenslokal på cirka 200 kvadratmeter och ett boningshus på cirka 180 kvadrat.

Målet är att dessa tre lokaler tillsammans ska rymma mellan 50-70 asylsökande flyktingar. Till att börja med handlar det främst om församlingsgården där det finns 38 sängplatser.

Anpassat efter önskemålen
Jan Öhlund menar att man har lagt upp verksamheten mycket efter Migrationsverkets önskemål. Här är ljust och fräscht med nya sängar och sängkläder. Eftersom man väntar på barnfamiljer har bland annat barnstolar och blöjor köpts in. I källaren finns nya tvättmaskiner och torktumlare. Arbetet pågår med att bygga ett nytt gym i källaren och göra i ordning ytterligare duschar för männen. Huset ska också få ett nytt kök.

Migrationsverket har besiktat samtliga lokaler och gett sitt godkännande, HLP Invest AB har också skrivit kontrakt med myndigheten.

Även Miljö- och byggnämnden har gett grönt ljus för att ändra användningen från enbostadshus till hus för flyktingboende. När det gäller boningshuset intill konferenslokalen har dock en närliggande granne kommit in med klagomål som nu skulle kunna överklagas till länsrätten.

Det nya boendet i Långträsk ska erbjuda en "helhetsservice", de asylsökande får lunch och middag serverat i den nedlagda skolan (till att börja med i väntan på att det nya köket ska bli klart) och frukost och kvällsmat i församlingsgården. Alla former av hygienartiklar tillhandahålls, man anländer i princip bara i de kläder man har på sig.

I konferenslokalen kommer det hållas utbildningar i bland annat svenska och samhällskunskap. Via datorer kan de asylsökande hålla kontant med släktingar i hemländerna och de två tv-rummen visar dels svenska, dels arabiska kanaler.

- Det känns jätteviktigt att de asylsökande har någonting att göra, säger Jan Öhlund och menar att det i lokalerna också finns biljardbord. Man planerar även att ta till vara på möjligheten till friluftsliv - skoterturer och vara ute i och grilla.

Tio personer
Själv ska han jobba halvtid med det administrativa och räknar med att anställa cirka tio personer, dels för arbete i köket, dels som "jourpersonal" som ska se till att allt fungerar på boendet och vara kontaktperson både för de asylsökande och byborna.

Jan Öhlund som menar att den dialog man hittills haft med byn varit positiv och hoppas att satsningen även kan bli ett "lyft för byn", bland annat eftersom man aviserar att handla all mat från den lokala affären.

Han menar att planen är att bli "bäst i Sverige" på asylboenden.

- Nog ser jag lönsamhet i det här, säger han, men menar att de pengar som blir över ska investeras vidare. Planer finns på att utvidga verksamheten, både i Långträsk och på andra ställen i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om