Kazwan Al-Bojanfaer är förtvivlad.
– I torsdags förra veckan blev de kallade till återvändandesamtal på Migrationsverket i Boden, efter det samtalet frystes även deras ersättning från Migrationsverket. De får inte ens några pengar för barnen som det är just nu, säger Tom Persson, projektledare på ABF som haft mycket kontakt med familjen i Långträsk.
I slutet av oktober 2018 fick familjen sitt slutgiltiga avslag från Migrationsöverdomstolen i Stockholm. Två veckor senare reste Kazwan i desperation till Tyskland och sökte asyl där.
– Så får man inte göra. Har man en pågående asylprocess i ett EU-land får man inte söka asyl i ett annat land inom EU, säger Tom Persson.
Normalt sett fryser inte Migrationsverket LMA-ersättningen till barnfamiljer, trots att familjens utvisningsbeslut vunnit laga kraft. Det krävs särskilda skäl för att en barnfamilj ska förlora hela sin ersättning.
– Vad vi förstår är det här anledningen till att de dragit in ersättningen, alltså att Kazwan varit i Tyskland och sökt asyl. De tog med sig beslutet om den indragna ersättningen och åkte till socialtjänsten i Piteå, men där blev de hänvisade tillbaka till Migrationsverket. De fick ingen hjälp, säger Tom Persson.
Han beskriver situationen i Långträsk som panikartad och uppskakad.
– Merfat bara gråter. De vet inte vad de ska ta sig till. De har inga pengar till biljetter heller, hemresan ska de ju betala för själva, säger Tom Persson.
Även han påverkas mycket känslomässigt av att se familjens svåra situation.
– Det är absolut inte roligt. Jag vill hjälpa, men jag kan inte, säger han.
Familjen har nu en sista chans till uppehållstillstånd. Det är att ansöka om verkställighetshinder. I den ansökan måste familjen presentera helt nya omständigheter, som inte prövats tidigare, som gör att de inte kan återvända till Irak.
– Kazwan har diskbråck som han har det besvärligt med och deras son har svårigheter med talet. Han har för kort tungband, säger Persson.
Han berättar att barn med handikapp har det väldigt svårt i Irak.
– De har ett nollvärde. För en familj som inte är välbärgad är det otroligt svårt att ta hand om ett handikappat barn i Irak, berättar Tom Persson.
Familjen ska nu ansöka om att få en advokat hos Migrationsverket, för att få hjälp med ansökan om verkställighetshinder. Men alla har inte rätt till ett offentligt biträde och det är myndigheten som fattar beslutet.