För att komma in i ett verk krävs att du skriver under en försäkran att du förstått alla säkerhetsföreskrifter och att du går in på egen risk. Hjälm och säkerhetssele med hakar och andra säkerhetskrokar är ett måste för att ta sig upp i verket.
Till och med i hissen upp krävs säkerhetskrokar. Efter turen upp som tar ungefär sju minuter är det klättring som gäller ytterligare tio meter rakt upp. Hela tiden med säkerhetstänk vilket innebär att du alltid ska sitta fast med åtminstone en krok innan du lossar nästa för att klättra vidare.
Evakuering
Att kunna evakuera sig från hög höjd är en kunskap som är ett måste för att få jobba i vindkraftverk. I Piteå finns en vindkraftteknikerutbildning och likaså utbildning för vindkraftsmontörer. Ingen av dessa var dock med på denna höghöjdsutbildning. De har fått sitt certifikat på lägre höjder, exempelvis Bondöns vindkraftverk som är 80 meter och i Kalix.
Ett certifikat är giltigt i tre år, sen måste det göras om igen.
"Häftigt"
Väl uppe i det lilla "rummet" med namnet nacell, är det dags att hoppa ut ikopplad evakueringsutrustning. Orädd kliver Andreas Johansson, Swevind, ut genom det lilla hålet och blåsten. Det är 108 meter ner till marken och vinden är åtta meter per sekund. Max vind för en övning är tolv meter per sekund.
- Det är häftigt, säger han och låter sig vinschas ner längs med tornet.
Efter ungefär en och en halvminut har han tagit mark utan missöden.