Videon är inte längre tillgänglig
Huset, som byborna kallar Kråkslottet, har stått tomt i trettio år. Den röda färgen på väggarna flagnar och fönsterrutorna är krossade. Golvet sviktar och taket håller på att rasa in vid trappen till övervåningen. Rummen är fulla av glas och annan bråte. En före detta ägare hade planer på att skänka en del av föremålen till välgörenhet men lämnade kvar dem.
– Ungdomar har varit här. De har krossat fönsterrutor och allt som är här inne, säger Vailet Lindqvist, före detta politiker, som för bybornas talan.
Hon har kontaktat kommunen men upplever inte att några åtgärder har vidtagits. För fyra år sedan startade asylboendet på gården intill och för närvarande bor ett trettiotal personer där. Barnen springer omkring i bråten och för två år sedan inträffade en incident i huset då en pojke skadade sig.
– Han for in till akuten och fick gå med kryckor.
Taket kan rasa in
Vailet Lindqvist är orolig för att fler olyckor ska inträffa.
– Det värsta skulle vara om taket rasar in.
Monica Öberg, ordförande för byaföreningen, är också orolig.
– Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger hon.
Al-Bojanfaer Kazwan Abo Alhamed bor med sin fyraåriga dotter Narjes på asylboendet. De kom till boendet för nio månader sedan och talar endast lite svenska men han berättar att han är rädd att hon ska ta sig in i huset och skada sig.
Vill ge bort huset
Kommunen fick tag på den nuvarande ägaren till fastigheten den 16 juni. I mejlet skriver hon att hon inte kände till i vilket skick huset är. Hon har bestämt sig för att sälja eller ge bort det så fort som möjligt.
Under tiden kan barn och ungdomar ta sig in och leka där.
– Det är inte bra om det är en fara för barn, säger Anna-Karin Lundberg, enhetschef för Fysisk planering på Piteå kommun.
Kommunen ska kontrollera fastigheten.
– Vi ska fara ut och titta på den, det var en stund sedan.
Ärenden av det här slaget kan dra ut på tiden, menar hon.
– Plan- och byggnadslagen är vårt verktyg och den är inte så snabb.
Om kommunen ska köpa fastigheten och riva den eller spärra av den är ännu oklart.
– Det får vi ta ställning till. Om vi ska riva den så blir det en rivningskostnad som drabbar skattebetalarna, säger hon.