Det forskas på det mesta. Hållfasthet är inget undantag.
På torsdagen genomfördes ett annorlunda experiment strax utanför Långträsk, cirka 60 kilometer från Piteå.
Det handlade om att belasta och överbelasta en järnvägsbro som tidigare använts över Åbyälven, men som togs ur drift förra året.
Ekonomiskt
Forskningsprojektet sker i samverkan mellan Trafikverket och Luleå tekniska universitet.
– Belastningsförsöketär början på ett forskningsprojekt som kommer att pågå flera år och följas av flera universitet runt om i Europa, säger Thomas Blanksvärd, forskare och doktor inom brokonstruktioner och forskare vid Luleå tekniska universitet.
Till stor del handlar det om att mäta hållfastheten i svenska järnvägsbroar. Målet är förstås att både öka säkerheten på broarna och skapa förutsättningar för att uppgradera dem. I slutändan beräknas också resultaten av utvärderingen spara pengar.
Ökad livslängd
– Så är det ju också. Det finns cirka 4 000 liknande järnvägsbroar runt om i Sverige. Kan vi med det här forskningsprojektet öka livslängden på samtliga dessa, kan vi spara uppemot 200 miljoner kronor varje år, säger Anders Caroline, projektledare vid Trafikverket.
Försöksbron i Långträsk utsattes på torsdagen för en minst sagt påfrestande belastning. Två stora, hydrauliska domkrafter, såg till att utsätta den gamla fackverkskonstruktion för enormt tryck.
Redan vid 600 tons tryck hade brons mittspann börjat deformeras, det handlade om drygt fyra centimeter. Vid knappt 800 ton var deformationen i mitten drygt sex centimeter.
Ljudligt
När trycket ökat till 1 200 ton sprack det stora betongfundament som fungerade som brofäste. Ljudet var påtagligt och gav en tydlig resonans i brostålet.
Stålkonstruktionen hade då också börjat deformeras och vika sig in mot brons mitt.
– Rent konkret kan vi säga att bron då hade kollapsat, säger Anders Caroline.
Resultatet förvånade däremot Thomas Blanksvärd en aning.
– Jo, den höll faktiskt lite mer än jag hade förväntat mig, säger han.
Tre miljoner kronor beräknas projektet med ”broknäcket” i Långträsk att kosta. Väl använda pengar, anser Anders Caroline.
– Som jag sa tidigare. Besparingen genom att förlänga livslängden på en enda befintlig bro i landet i tio år, betalar det här projektet flera gånger om, säger han.