Familjen får bekosta skolskjutsen själva

Sedan kommunen drog in skolskjutsen tvingas paret Åsa Lövgren och Daniel Lestander betala drygt 4 000 kronor per läsår till Pite taxi för att treårige Samuel ska kunna åka till förskolan.

"Samuel har ingen garanterad plats så det är svårt att slappna av, det kan ändras när som helst", säger Åsa Lövgren. (Arkivbild)

"Samuel har ingen garanterad plats så det är svårt att slappna av, det kan ändras när som helst", säger Åsa Lövgren. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Långträsk2021-11-22 11:38

Som Piteå-Tidningen tidigare har skrivit, drabbas förskolebarn i Långträsk av politikernas beslut om indragen skolskjuts för de yngsta. Det innebar att storebror Emanuel åker skoltaxi, men trots att det fanns plats och inte skulle bli dyrare så fick inte lillebror Samuel åka med.

Föräldrarna var förtvivlade och såg ingen annan råd än att försöka lösa problemet själva. Sista utvägen var att förhandla med Pite taxi och priset landade drygt 4 000 kronor per läsår.

– Måndagar udda veckor får han inte plats, annars får han åka med. Men man gruvar sig varje dag att det ska komma fler barn till byn, då får han inte följa, säger Åsa Lövgren.

I samband med nedläggningen av skolan och förskolan 2011 lovade skolpolitikerna att även förskolebarnen (3–5 år) skulle få skolskjuts.

– Vi är väldigt besvikna på Piteå kommun att de inte ställer upp då de lovade. Det här specialstillståndet har funnits i väldigt många år, men nu gick det inte plötsligt säger hon och fortsätter:

– Det är förskräckligt för de asylsökande, kommunen måste ta hand om dem när de kommer till byarna för att de ska kunna komma in i samhället.

Om det finns plats i taxin för Samuel nästa läsår står skrivet i stjärnorna.

– Vi vet inte hur det blir nästa år. Just nu är vi lättade men samtidigt oroliga för att det ska ändras. Samuel har ingen garanterad plats så det är svårt att slappna av, det kan ändras när som helst, säger Åsa Lövgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!